2024-ben Dublin lesz az okosturizmus európai fővárosa

Forrás: turizmus.com

 2023. november 29. 17:20

Az Európai Bizottság odaítélte az „Okosturizmus európai fővárosa” és az “Okosturizmus európai zöld úttörője” címeket.

Idén ötödik alkalommal ítélte oda az Európai Bizottság az „Okosturizmus európai fővárosa” címet. A nyertes ezúttal az írországi Dublin lett, megelőzve az elismerésekre szintén esélyes német Bremerhaven, az ír Cork, az olasz Genova, a svéd Helsingborg és a spanyol San Sebastián városát.

Az “Okosturizmus európai zöld úttörője” címet pedig az olaszországi Grosseto kapta meg 2024-re.

Az angolul „European Capital of Smart Tourism” nevet viselő programot Ujhelyi István magyar, valamint Renaud Muselier volt francia EP-képviselő közösen kezdeményezték az Európai Bizottságnál, amely sokmillió eurós költségvetést biztosított a programhoz. Célja nem csupán az intelligens és fenntartható megoldások elterjedésének segítése, hanem a városok és régiók közötti tapasztalatcsere, az aktívabb kapcsolattartás támogatása is. Az első elismeréseket még 2018-ban adták át, az azóta tartó sikersorozatot csak egyetlen évben kellett szüneteltetni a Covid-járvány miatt. Az idei évben az elismerő címeket a spanyol Sevilla és a ciprusi Pafos viselte.

2024-ben Dubliné az okosturizmus európai fővárosa cím

Fotó: 123rf.com

Ujhelyi István szerint Dublin nem csupán történelmi értékeit tekintve tett le példaértékű pályázatot, de kultúrájával és kreativitásával is kiemelkedett az idei versenyben. “A zsűrit lenyűgözte a fenntarthatósági és a stratégiai turisztikai jövőképe, valamint a város menedzsmentjének kiemelkedő teljesítmények iránti elkötelezettsége. Az elmúlt évben Dublin aktívan bevonta polgárait a döntéshozatalba, akik így részesei a célok megvalósításának, az innovációknak. A város korábbi nyertesekkel folytatott aktív együttműködése ráadásul bizonyította, hogy Dublinban egy erős európai szív dobog” – tette hozzá.