Dubrovnik animációs kisfilmmel neveli a turistákat, hogyan viselkedjenek

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 18:18

Dubrovnik városa a helyi idegenforgalmi hivatallal együttműködve megbízást adott egy animációs film elkészítésére, amely megismerteti a nézőket azokkal a viselkedési szabályokkal, amelyeket a látogatóknak be kell tartaniuk a város történelmi központjában.

A filmet nemrég mutatták be egy sajtótájékoztatón, ahol Mato Franković polgármester hangsúlyozta: a kampány célja a turisták felvilágosítása és edukálása a városban rájuk vonatkozó szabályokról – írja a Croatia Week.

"Ez az animációs film a vendégeinkkel való kommunikáció egyik eszköze. Tájékoztatjuk őket arról, hogy milyen viselkedést várunk el tőlük, amikor városunkba érkeznek. Nem az a célunk, hogy megbüntessük őket, hanem az, hogy egyszerű módon megismertessük velük, mi az elfogadható viselkedés az UNESCO által védett területen" – mondta a polgármester a film dubrovniki bemutatóján.

A filmet már most több helyen vetítik, többek között a Croatia Airlines járatain és a Gruž kikötőjébe érkező tengerjáró hajókon a CLIA-val, a tengerjáró hajózási ágazat ernyőszervezetével kötött együttműködési megállapodás eredményeként. A filmet a dubrovniki repülőtéren és a kikötőben, valamint a város, az önkormányzati vállalatok és intézmények valamennyi platformján is megtekinthetik majd a turisták. Emellett Dubrovnik szállodáival is folynak tárgyalások.

A film készítője Stjepan Milas, akit a 2020-as ART&TUR Nemzetközi Turisztikai Filmfesztiválon a "Biztonságos vakáció" című animációs filmjéért már elismertek. Az animációs némafilm főszereplője Orlando lovag, aki a "Tiszteld a várost" projekt legfontosabb üzeneteit univerzális és minden generáció számára könnyen érthető módon ismerteti meg a nézőkkel.

Az üzenetek közé tartozik a megfelelő öltözködés a történelmi városrészben tett sétákhoz, de a kisfilm figyelmeztet arra is, hogy a központban nem lehet kerékpározni vagy elektromos robogóval közlekedni, eldobálni a cigarettacsikkeket, vagy kutyát sétáltatni.

A film a "Tiszteld a várost" projekt kommunikációs tevékenységének része, amelyet a város idegenforgalmi hivatala világszerte népszerűsít. A turisták edukációja ugyanis „a világon mindenhol fontos téma, mivel a legtöbb turizmusból élő város szembesül ezekkel a problémákkal" – mondta Miro Drašković, a Dubrovniki Idegenforgalmi Hivatal igazgatója.

(Borítókép:123rf.com)