Dubrovnikban forgatják márciusban a Star Wars nyolcadik epizódját

Forrás: MTI

 2016. február 13. 13:36

Március 9-től Dubrovnikban forgatják a Star Wars nyolcadik epizódjának egyes jeleneteit - erősítette meg a Hina horvát hírügynökségnek Hrvoje Hribar, a horvát audiovizuális központ (HAVC) igazgatója pénteken.

A horvátországi forgatással kapcsolatban már hónapok óta folytak találgatások a helyi sajtóban, de hivatalosan eddig még senki sem erősítette meg a hírt.

Sajtóértesülések szerint a dalmát városban forgatják az Ahch-To bolygón játszódó jeleneteket. Ez az a bolygó, amelyen Luke Skywalkert a hetedik epizód végén megtalálták.
A forgatás helyszínéül szolgál majd Dubrovnik főutcája, a Placa vagy mostani nevén a Stradun, a város egyik legkiemelkedőbb és legjellegzetesebb része, továbbá a várfal, a Banja strand és a rektori palota is.

Hribar elmondta, hogy több hónapja tartanak az előkészületek, de a Disney üzletpolitikája miatt eddig nem lehetett róla nyilvánosan beszélni.

 

Kiemelte: a nyolcadik epizód egyes jeleneteit tíz napig forgatják majd a tengerparti városban, napi öt-hat millió dolláros költségvetéssel, ami rekordnagyságúnak számít Horvátországban.
"A forgatás után Dubrovnik már nemcsak a világ legszebb városa, hanem a világűr legszebb városa lesz" - mondta az igazgató, aki hozzátette: mindez öregbíti a város hírnevét, és Dubrovnikot még vonzóbb idegenforgalmi célponttá teheti a jövőben.

Hribar szerint a Disney választása azért esett Horvátországra, mert a filmforgatásokat ösztönző politikának köszönhetően már több sikeres projekt valósulhatott meg az országban. Az HBO produkciója, a Trónok harca horvátországi forgatása például közel 100 millió kuna (4,2 milliárd forint) bevételt, hírnevet és számos üzletet hozott az országnak.

Emlékeztetett arra, hogy a filmgyártás támogatása eddig 330 millió kuna (13,4 milliárd forint) bevételt hozott Horvátországnak, sokkal többet, mint amennyit a támogatásra a költségvetésből fordítottak.
Hribar ugyanakkor úgy véli: a filmipar adókedvezményekkel és egyéb ösztönzőkkel való támogatásán túl kiemelkedő szolgáltatásokat, attraktív helyszíneket, gyors és olajozott ügyintézést is nyújt Horvátország.