Duca Andrea: Együtt épít új hidakat a HD Group és a 35 éves Microcosmos

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 15:06

A HD Group Kommunikációs Ügynökség és a Microcosmos Events DMC vezetősége úgy döntött 2022-ben, hogy kihasználják a két cég egymást kiegészítő kompetenciáit, és közösen építik tovább a nagyvállalatok márkáit. Az elmúlt időszak tapasztalatairól Duca Andrea ügyvezető partnerrel beszélgettünk.

A HD Group Kommunikációs Ügynökség 2022-ben vásárolta meg a Microcosmost, s egy év közös munka után döntöttek úgy, hogy közösen folytatják. Miben tudnak így pluszt adni az ügyfeleknek?

Folyamatosan keressük az új lehetőségeket: különböző területeket összekötni, megtalálni vagy megalkotni a köztük lévő szinergiákat. Ezért is láttunk fantáziát az ötletben, amikor Rácsai Ágnes megkeresett minket azzal, hogy eladná nekünk a Microcosmost. A HD tulajdonosi körének más-más aspektusból, de sok idevágó tapasztalata volt, így Ágnes ajánlata kivételesen szerencsésnek bizonyult. A férjem ingatlanfejlesztőként több szállodát fejlesztett már Budapesten, így jól ismeri a szektor iparági statisztikáit, az üzlettársunknak volt már korábban is beutaztató cége, én pedig több mint húsz éve dolgozom ügynökségi oldalon a nagyvállalati kommunikáció és a rendezvényszervezés területén. A stratégiai döntés után ezt a tranzakciót is a férjem bonyolította elsősorban. Alapvetően azt gondolom, jó üzletet kötöttünk, 100 százalék üzletrészt szereztünk, az eredményekkel mind az eladó, mind a vevő szempontjai teljesültek. Cégünk, a HD Group Magyarországon kívül 16 országban szervezett már rendezvényt, viszont sokkal kevesebbet hozott külföldről az országba, a Microcosmos pedig ebben remekelt. A két cég alaptevékenységében sok a hasonlóság, és az a meglátásunk, hogy az a kreatív és a vállalati márkára alapuló szemlélet, amit a hazai ügyfeleknél is képviselünk, az hiánypótló módon átültethető és eladható a Microcosmos-ügyfelek felé is.

 

Mennyire volt zökkenőmentes az összeolvadás?

Vannak objektív mérőszámaink: ügyfél-elégedettség, a lebonyolított munkák száma, forgalom – ezek egészen rendkívüli sikert mutatnak. A cégcsoport minden területen több évtizedes tapasztalattal büszkélkedhet, és a DMC, a rendezvényszervezés és a kreatív terület összefonódása már az ajánlatadási szinten vonzó az ügyfeleknek. Ez nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy a mi cégünk kapja meg az adott megbízást, hanem gyakran ahhoz is, hogy a budapesti DMC-iparág fejlettségét és frissességét igazolja nemzetközi szinten.

 

Miért tartottak ki a Microcosmos brand mellett?

A Microcosmos a DMC-szektorban fogalom. 1989-ben alapította Rácsai Ágnes, amikor Nagy-Britanniában nem volt kifejezetten ismert desztináció Budapest. Ágnes és későbbi partnere, Réfi Oszkó Dorottya úttörők voltak a város megismertetésében, a bizalom kiépítésében. Nem mi vagyunk az egyedüli magyar DMC a brit piacon, de azt hiszem, az egyik legismertebb és legjobb hírnévnek örvendő, emiatt is döntöttünk úgy, hogy a Microcosmos márkanéven nem változtatunk.

microcosmos35

Duca Andrea, a HD Group és Microcosmos ügyvezető partnere

Fotó: MTSZA/Kondella Misi

 

A Microcosmos 35 éves működése során rengeteg érdekes tapasztalatot halmozott fel. Felidézne ezek közül néhányat?

Talán a legnagyobb volumenű rendezvény a cég történetében egy 1200 fős csoport volt 2023-ban. Egy nap konferencia, két nap incentive, a végén egy gálavacsorával, amelyet nem szerettek volna teljesen zárt térben tartani. Erre olyan koncepciót talált ki a kreatív csapatunk, amit fél évig szerveztünk,
és úgy tudjuk, még soha nem volt rá példakorábban: a Városligeti-tóra építettünk egy teraszt, amin az 1200 fős ültetett vacsorára és a 70 fős produkció befogadására alkalmas üvegsátor állt. Az építés és a bontás hat hetet vett igénybe, de az élmény felejthetetlen volt, korábban aligha vacsoráztak a vállalat dolgozói együtt ennél szebb helyen. De van, amikor egy véletlen ágyaz meg a felejthetetlennek. Ágnes mesélte, hogy pár évvel ezelőtt egy vacsora végeztével pont abban a pillanatban érkezett vissza a szállodához a brit vendégeikkel, amikor Paul McCartney a budapesti koncertje után kilépett a limuzinjából. A brit vendégsereg körbevette
Sir Pault, aki kedvesen elbeszélgetett, puszilkodott és fotózkodott velük, és ezzel is hozzájárult, hogy feledhetetlen emlékké váljon a vendégek budapesti tartózkodása. Másnap reggel búcsúzkodáskor az egyik hölgy meg-említette, hogy nem mosott arcot, mert még őrzi kicsit McCartney „nyomát”.

 

Mi a közös a két cégben, amiért jól tud működni a közös munka?

Mindig azonos véleményen voltunk abban, hogy többet kell adnunk, mint amit az ügyfél elvár: a legjobb minőségű szolgáltatást és kiemelt figyelmet. Egyetértünk abban is, hogy melyik arcát kell a városnak megmutatni, hogy a „kötelező” látnivalókon túl mi okoz felejthetetlen élményt. Azért dolgozunk, hogy a vendég a megérkezéstől a távozásig biztonságban és jól érezze magát nálunk, és ez nemcsak a résztvevőkre, de a külföldi szervező partnerekre is igaz. Hosszú távon gondolkozunk, szeretnénk, ha a nagyválla-lati ügyfelek és az ügynökségeik hozzánk térnének vissza, bennünket ajánlanának – és ez szerencsére az esetek nagy részében így is van.

 

Milyen új trendeket lát a DMC-területen?

Az ügyfelek egyre inkább a „money can’t buy” élményeket keresik: benézni egy képzőművész műtermébe, egy cukrászda konyhájába, egy kulturális intézményt egy privát koncerttel egybekötve meglátogatni, és beszélgetni a zenészekkel. Nagy a hangsúly a kiváló minőségű és változatos gasztronómiai élményeken is. Az egyik legnagyobb csoportunk a tavalyi évben 64 országból érkező vendégekből állt, akik négy napig tartózkodtak a városban. Az indiai, ázsiai vendégek ennyi idő esetén már keresik az otthoni ízeket, sok a speciális, allergia miatti vagy vallási étkezési igény, ezeket manapság már világszínvonalon oldják meg a szolgáltatók Budapesten. A fenntarthatóság szintén kiemelt igény, ebben nemzetközi tanácsadókkal is képezzük a csapatunkat. Itt nagy előny, hogy Budapest gyalogosan és tömegközlekedéssel jól bejárható város. A maradékgazdálkodásban együttműködünk a Budapest Bike Maffiával, de vannak más megoldásaink is, például a virágdekorokat idősek otthonába szállítjuk, ami karbonlábnyomban ugyan nem mérhető, de óriási örömet okoz az időseknek. Amiben szükség van még fejlődésre, hogy a luxust kereső incentive csoportoknak tudjunk több lehetőséget biztosítani. Kiválóak a szállodák, az éttermek és a kulturális intézmények, de várjuk a nagyobb méretű, jó minőségű hajókat és a luxusüzletek megjelenését.

microcosmos35

A Microcosmos és a HD Group csapata

Fotó: MTSZA/Kondella Misi

Akadnak nehézségeik a munkaerő-toborzás terén?

A tapasztalt munkaerő megtalálása a leg-nehezebb ebben a pillanatban nemcsak számunkra, hanem minden DMC-nek. A frissdiplomások nem ismerik eléggé a területet. Mi a cégben mindent megteszünk a szakma presztízsének növeléséért, én óraadó vagyok a BGE-n, mentor a Protégé mentorporgramban, valamint az Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Karrier a Turizmusban program nagyköveteként is tevékenykedek.


Mennyire viszik bele a saját szemléle-tüket, amikor értékesítik Budapestet?
Az egyik kiemelt értékünk, hogy az ajánlataink nagyon perszonalizáltak, de közben tiszteletben tartják a budapesti alapvetéseket. Az ügyfeleket rendszeresen megkérdezzük arról, mi tetszett nekik a legjobban: az első helyen mindig a Duna és az építészet szerepel. Figyelünk arra, hogy megmutassuk a hagyományos és az új értékeket, ez igaz a programokra és a gasztronómiára egyaránt. Közben bele-csempésszük a programba a saját kedvenc városrészeinket is, hogy a vendégek megtapasztalják, miért olyan jó itt élni.

A cégnél mindannyian komolyzene-rajongók, múzeumlátogatók vagyunk,
nyitott szemmel járunk a városban, a közös chatcsoportba küldjük egymásnak az új helyszíneket, éttermeket, programokat, amelyek hasznosak lehetnek az ügyfeleinknek is.

 

Mik a legfőbb céljaik?

Célunk, hogy egyre több magas presztízsű nemzetközi projekt megvalósításában vegyünk részt. Ehhez sokat kell invesztálnunk, sokat kell járni a világot, el kell tudni adni Budapestet és magunkat is. Ez az előttünk álló időszak kiemelt prioritása.

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2024. áprilisi számában jelent meg. Ha szeretne előfizetni a lapra, ezen a linken megteheti.)