Dunakeszitől Újpestig tekerhetünk az új bringaúton

Forrás: turizmus.com

 2021. június 07. 08:17

Ha létezik olyan kerékpárút, amely átbillentheti a biciklis közlekedésre azokat is, akik eddig számításba se vették ezt a módot, akkor ez a bő öt kilométeres szakasz jó példa lehet rá.

Dunakeszi ezidáig nem rendelkezett olyan kerékpárúttal, amelyen biztonságosan el lehetett volna jutni Budapestre. A múlt héten átadott 5,3 kilométeres hiányzó szakasszal ez az akadály elhárult, így végig biztonságos, sok helyen előzésre is alkalmas kerékpárúton lehet eltekerni Dunakesziről közvetlenül a Váci úti irodafolyosóig, vagy még tovább, a belváros felé.

A dunakeszi Katonadombtól bringával mindössze 8 kilométernyi távolságra van Újpest, de a Duna Plázáig tartó 14 kilométeres táv is olyan lehet, amit bárki könnyedén letekerhet. Jelenlegi felmérések szerint országos szinten átlagosan 5 kilométert tekernek a bringával munkába járók, amin szintén sokat lendíthet egy ilyen fejlesztés.

Az új bringaútnak köszönhetően Budapestről végig kerékpárúton tekerhetünk el a Dunakanyarba

Fotó: Aktív Magyarország

Az új dunakeszi kerékpárút hivatásforgalmi jelentőségén túlmutat, hogy az Eurovelo 6-os Nantes-tól a Fekete-tengerig tartó nemzetközi kerékpáros útvonal részeként a turizmus terén legalább ilyen fontos szerepet tölthet be. A fejlesztésnek köszönhetően Budapestről lényegében végig kerékpárúton tekerhetünk el a Dunakanyarba, és onnan akár a szobi országhatárig is. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint „a közvetlen szlovákiai összeköttetésre sem kell már sokáig várni, hiszen Szob és Ipolydamásd között hamarosan átadjuk a kerékpárutat, és az ipolyi kerékpáros híd kivitelezése is folyamatban van.”

A fővárosi Vasrózsa utcai meglévő kerékpárút Dunakeszi felé a Pallag utcai körforgalomig halad, majd a Folyam utca – Meder utca – Újszőlő utca útvonalon csatlakozik a már meglévő szakaszhoz. A tervezők nem elégedettek meg az egyszerű aszfaltlefektetéssel, így kiemelt szempont volt az is, hogy a Duna-parthoz közel minél inkább a környezetbe illeszkedő beruházás valósuljon meg. Az új kerékpárút mellett így 150 fát és 800 cserjét ültettek, ráadásként egy szakaszon különleges eljárással oldották meg az út szigetelését, így megakadályozva azt, hogy bármilyen szennyeződés eljusson a talajvízig – írta közleményében Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.