Dupláztak a kínaiak Budapesten az első negyedévben

Forrás: turizmus.com

 2016. május 11. 14:35

Bár a német vendégéjszakák száma változatlanul stagnál és az orosz beutazás sem ível még újra felfelé, ígéretes a növekedés az ázsiai piacokról – írja Budapest márciusi statisztikáját ismertetve a BFTK.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a KSH által közölt legfrissebb kereskedelmi szálláshely statisztika alapján elemzi Budapest forgalmát. Közleménye szerint a fővárosban mintegy 291 ezer vendég 676 ezer vendégéjszakát töltött el márciusban, ami 7,1, illetve 5,8%-os növekedést jelent tavaly márciushoz képest. A külföldi vendégéjszakák száma 4,9, míg a belföldi vendégéjszakáké 12,7%-kal nőtt.

A küldő piacok között 69 ezer vendégéjszakával (+1,4%) első az Egyesült Királyság, a második helyen pedig – a tavalyi adatokhoz képest jelentős csökkenés ellenére – Olaszország áll a kevesebb mint 54 ezer vendégéjszakával (–25,4%). A harmadik hely Németországé 45 ezer vendégéjszakával (–0,7%).

A Máltáról érkező turisták száma megduplázódott márciusban, ezenkívül a vendégforgalmat tekintve jelentősebb növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest Kína (+48,2%), Bulgária (+45,8%), Szlovákia (+45,3%), Törökország (40,3%) és Dánia (+39,3%).

A kereskedelmi szálláshelyek forintban mért szállásdíjbevételei márciusban 12,4%-kal nőttek az egy évvel korábbi adathoz képest. A külföldi bruttó szállásdíjbevétel 11,4%-os növekedést, míg a belföldi 24,3%-os növekedést mutat. Az egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevétel (RevPAR) közel 10%-kal emelkedett márciusban.

A 2016. január–márciusi időszakban a budapesti kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 6,8%-kal, míg a vendégéjszakák száma 6,1%-kal nőtt. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 12,5%-kal emelkedett. Figyelemre méltó, hogy a kínai vendégek és vendégéjszakák száma csaknem duplájára nőtt az év első három hónapjában 2015 hasonló időszakához képest.

A BFTK belvárosi Budapestinfo Pont irodájában (a „Sütőben") a viszonylag csendesebb január–márciusi időszakban is legalább 200 érdeklődő fordult meg naponta. A Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásáron a felmérések szerint legalább 600 ezer látogató élvezte az első napsugarakat – olvasható a közleményben.