„Ebben benne van minden szakmai tudásunk"

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. május 04. 15:34

A 2021-es CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny közlekedés, mobilitás kategóriáját a Budapesti Corvinus Egyetemről érkezett Wheelp csapata nyerte. Ötletük, a Wheelp-applikáció részben arra szolgál, hogy a felhasználók saját közlekedési eszközeiket megoszthassák a turistákkal vagy a helyiekkel.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) innovációs versenye 2019 óta biztosít platformot egyetemi hallgatóknak turisztikai tárgyú ötleteik kidolgozására és piaci bevezetésére. A népszerű szállodaipar–vendéglátás és aktív turizmus kategóriák mellett 2021-ben közlekedés, mobilitás címmel új tematika került a versenykiírásba. A kategória győztese a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból alakult Wheelp csapata lett. Klisóczki Fanni, Gáspár Kata Borbála és Horváth Regina a győzelemmel járó hárommillió forintos ösztöndíj mellett – ha úgy döntenek – a turisztikai projekt megvalósításában is számíthat az MTSZA támogatására.

A győztes csapat két tagja: Gáspár Kata és Klisóczi Fanni

Fotó: MTSZA

Gyakorlott versenyzők új felállásban

A Wheelp tagjai elsőéves mesterszakos hallgatók. Klisóczki Fanni kommunikáció- és médiatudományt, Gáspár Kata és Horváth Regina vállalkozásfejlesztést tanulnak. Regina és Fanni már többször versenyeztek együtt eredményesen, az előző CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen – Nagy Simonnal hármasban – a Vízi Mozi csapatával elsők lettek aktív turizmus kategóriában. Nyertes ötletükkel a Városligeti Csónakázótónak találtak új, kulturális funkciót a zárás utáni „üresjárat" kihasználására. A lányok az akkori harmadik versenyző helyett kerestek új csapattagot a 2021-es pályázathoz, így esett a választás Regina szaktársára, Gáspár Katára.

 

Brainstormingból nyertes ötlet

Már futott a pályázat, amikor a formáció összeállt, így az első forduló határideje előtt pár nappal összeültek egy brainstormingra. „Ez volt a legelső ötlet, ami felmerült, és amivel végül pályáztunk. Ambiciózus módon hárman lányok megpróbálkoztunk a közlekedés, mobilitás kategóriával, praktikusan arra gondoltunk, hogy talán kevesebben merik bevállalni ezt a tematikát. Az ötletünk forrása, hogy mindannyian nagyon szeretünk utazni, sportolni, helyiekkel és más utazókkal ismerkedni, és az is mindhármunkban benne van, hogy egy-egy ilyen nagyobb projektbe belevágjunk."

 

Platform spontán találkozásokhoz

A Wheelp egy közösségi eszközmegosztó applikáció. Bárki, akinek van otthon használaton kívüli biciklije, gördeszkája, rollere, görkorcsolyája, robogója vagy autója, az fel tudja tölteni az eszközt erre a platformra, és a hivatalos bérlőhelyeknél olcsóbban bérbe adhatja a környékén tartózkodó turistáknak vagy akár helyieknek.

„Az applikációval a fiatal utazók körében jelenleg érvényes trendekre szeretnénk választ adni. A témának utánanézve az találtuk, hogy a fiatalok külföldön is szeretnek spontán működni, találkozni, ismerkedni, és nem csak a kötelező látványosságokat végigjárni, hanem élményszerűen részt venni a helyiek életében. Ezért azon kívül, hogy közlekedési eszközöket lehet vele megosztani, az applikációba terveztünk egy Hangouts funkciót is, amely alapvetően közösségépítésre szolgál. Ezzel bárki be tud kapcsolódni a programokba, azok is, akik nem hirdetnek, nem bérelnek, csak időt szeretnének együtt tölteni. És az alkalmazás ahhoz is hozzájárul, hogy a fiatalok olcsóbban tudják megoldani az utazásaikat" – összegzik az innováció lényegét.

 

Az alapszakos tanulmányok gyümölcse

A lányok mesterszakos tanulmányainak első nagyobb projektje volt a CheckINN-pályázat, amely lényegesen komolyabb munkának bizonyult, mint általában az egyetemi feladatok. „Nagyon jó tapasztalat és nagy élmény volt együtt dolgozni, kiderült, hogy hárman remekül kiegészítjük egymást. Azt is megfogalmaztuk, hogy miben fejlődtünk sokat: a mesterszak legelején összerakni egy ilyen volumenű üzleti anyagot egy indítandó projektről, határidőre, külső partnerekkel tárgyalni, az egészet profi módon prezentálni – olyan, mintha ez az alapszakos tanulmányaink gyümölcse lenne. Ebben most benne van minden tudásunk, amit az elmúlt években összeszedtünk" – mondják.

Egyelőre nem dolgoznak élesben tovább a projekten, aminek legfőbb oka, hogy az alkalmazás elindításához hosszadalmas és nagy erőforrásigényű adatbázis-építés szükséges. Az applikációfejlesztés sokkal kisebb befektetést igényelne, mint a felhasználóbázis felépítése és a bevezetés, a pilot verziókat ugyanis akár ismerősökkel, a piaci árnál kedvezőbben is meg tudnák oldani.

„A CheckINN is nyúl utánunk, érezzük, hogy fognák a kezünket, amit óriási lehetőségnek tartunk, de a tanulmányaink és egyéb munkáink mellett egyelőre nem prioritás a Wheelp beindítása. Ugyanakkor óriási nyereség, hogy az ötlet kidolgozásával olyan tudás került a birtokunkba, amelyhez a későbbiekben vissza tudunk nyúlni, ha bármikor applikációfejlesztésben gondolkodnánk, legyen az akár a Wheelp megvalósítása. Nem zárjuk ki, hogy idővel elindítjuk a projektet, a budapesti Startup Safarin is részt veszünk vele, ezzel további kihívások elé állítva az ötletet és magunkat is. És az az élmény is velünk marad, hogy hárman olyan csapatot alkotunk, amellyel a jövőben is nagyon szívesen dolgozunk együtt."

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin májusi számában jelent meg.