ECTAA: átmeneti segélycsomag kell az utazási szakmának

Forrás: turizmus.com

 2020. március 14. 16:08

Az ECTAA üdvözli, hogy az Európai Bizottság összehangolt gazdasági válaszlépéseket javasolt a koronavírus-járvány kitörése okozta károk enyhítésére – tájékoztatta szerkesztőségünket a MUISZ.

Az Európai Bizottság összehangolt gazdasági válaszlépéseket javasolt a koronavírus-járvány kitörése okozta károk enyhítésére, mely mindenképpen kedvező hír a világgazdaság egészét sújtó nehézségek közepette. A Bizottság közleménye körvonalazza azonnali intézkedéseit a Covid-19 vírusjárvány okozta károk csökkentésére. Elismeri, hogy a legsúlyosabban érintett szektorok közé az egészségügy, a turizmus, a személyszállítás, annak is leginkább a légi közlekedés ága tartoznak.

Pawel Niewiadomski, az európai utazási irodák szövetségeit tömörítő ECTAA elnöke szerint az utazási irodai ágazatnak átmeneti segélycsomagokra van szüksége, hogy áthidalhassák a likviditási nehézségeket. A járvány által érintett országok többsége dolgozik ilyen segélyek folyósításának kialakításán, sőt néhány ország kormánya a támogatást már ki is hirdette.

Az ECTAA üdvözli az Európai  Bizottság bejelentését, mely szerint jelen esetben megengedett lesz a károsult cégeket megsegítő állami segítségnyújtás rögtön, miután a segélyezési tervek elfogadásra kerültek.

Az utazási irodák a turisztikai piac központi szereplői. Ebből a helyzetből következik, hogy jelenleg minden irányból nyomás nehezedik rájuk: utasaik számára utazási szolgáltatásokat rendeltek meg és fizettek ki, részben vagy egészben, többek között a légitársaságoknak, szállodáknak, földi és vízi személyszállítóknak.

Utasaik, megrendelőik viszont a jelen helyzetre hivatkozva lemondják megrendelt utazásaikat, és olyan esetekben is visszatérítést követelnek az irodáktól, amikor a már kifizetett különböző szolgáltatások díjának visszatérítése nem lehetséges. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nincsenek új megrendelések – áll az ECTAA közleményében.

A lemondások mellett az utazási irodák helyzetét súlyosbítja, hogy nincsenek új megrendelések

Fotó: 123rf

A likviditás ilyen drámai mértékű csökkenése miatt további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az utazási szektor az utazók anyagi érdekeinek sérülése nélkül maradhasson talpon.

Az ECTAA a továbbiakban is együttműködik az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy az utazásszervezők és az utazási irodák számára megfelelő mentőcsomagok és intézkedések szülessenek.

Az ECTAA 29 európai ország utazási irodai szövetségeinek keresztül 80 000 utazási vállalkozás, köztük a Magyar Utazási Irodák Szövetsége tagjainak érdekeit képviseli Brüsszelben.