ECTAA-közgyűlés: minden országban súlyos az utazási irodák helyzete

Forrás: turizmus.com

 2020. október 12. 08:54

Az utazási irodák állami támogatása, a csomagtúra-irányelv és a vagyoni biztosíték körüli problémák is napirendre kerültek az ECTAA tisztújító athéni közgyűlésén.

Az ECTAA (melynek a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is több mint 20 éve tagja) október 8–9. között Athénban tartotta meg őszi közgyűlését, a koronavírus-járvány miatt hibrid formában. A tagok 75 %-a otthonából követte az eseményeket.

A tagszervezetek rövid beszámolója szerint minden országban drámai a helyzet, a szervezett utaztatás forgalma 80-95%-kal esett vissza – tájékoztatta szerkesztőségünket a MUISZ, amelyet a közgyűlésen Gyenizse Dorottya és Hajdú Attila képviselt online részvétellel.

A beszámolókból kiderült, hogy a turizmus megsegítésének támogatásával több országban is súlyos problémák vannak, Spanyolországban és Norvégiában az utazási irodák alig kaptak támogatást.

Az ECTAA tagországok egységesen kiállnak amellett, hogy az európai uniós csomagtúra irányelv módosítására feltétlenül szükség van. A MUISZ részéről Gyenizse Dorottya, az ECTAA igazgatóságának tagja jelezte, szívesen bekapcsolódik az irányelv módosításával kapcsolatos munkába.

Több országban is súlyos problémát jelent, hogy a biztosító társaságok igyekeznek kihátrálni a vagyoni biztosításból, sőt van olyan tagállam, ahol a biztosítók már egyáltalán nem kötnek vagyoni biztosítást.

A szervezett utaztatás forgalma 80-95%-kal esett vissza az ECTAA-tagországokban

Fotó: 123rf.com

A tisztújító közgyűlés során 2 évre újraválasztották Pawel Niewiadomskit (Lengyelország) az ECTAA elnökének, valamint Eva Blasco Garciát (Spanyolország) az ECTAA alelnökének.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy újraválasztottak az ECTAA elnökévé. A turizmus a jelenlegi globális válságban számos kihívással néz szembe. Legfontosabb feladatom ebben a helyzetben, hogy a turizmus újraindulását segítsem és ehhez a politikai vezetőkkel együtt megteremtsük a közös kereteket. Ennek legfontosabb feltétele az Európán belüli utazási korlátozások összehangolt megközelítése. A másik legfontosabb feladat az EU-irányelv módosítása, mely jól láthatóan nem erre a rendkívüli helyzetre született" – mondta az újraválasztott Pawel Niewiadomski elnök.

„Örülök, hogy tagjaink egy részét személyesen köszönthettem itt Athénban. Ez azt mutatja, hogy az üzleti életben továbbra is fontos a személyes kontaktus. Köszönöm a görög turisztikai miniszter úrnak a támogatást, valamint azt az erőfeszítést, melyben kiáll a biztonságos utazást elősegítő tesztelés mellett, a karantén helyett!" – mondta Eva Blasco Garcia alelnök.

Az ECTAA 2021-es tavaszi közgyűlését Horvátországban, az őszit pedig Flandriában tartják.