A britek nagyrészét meglepetésként érintik az EU-s határokon történő változások

Forrás: turizmus.com

 2024. április 16. 17:55

A brit felnőttek közel kétharmada (63%) nem ismeri az Európai Unió októberben induló új beutazási és kilépési rendszerét (EES) – derült ki egy új kutatásból.

Az EES-rendszert az útlevelek kézi bélyegzésének felváltására vezetik be, mely során az utasok az Európába való első megérkezésükkor beleegyeznek az ujjlenyomat- és arcképfelvételbe.

A rendszert "automatizált informatikai rendszerként" írják le, amely az Egyesült Királyságból és más nem uniós országokból érkező utazókat automatikusan regisztrálja majd biometrikus ellenőrzéssel, amikor átlépik az EU külső határait.

A Co-op Insurance biztosító cég által megkérdezett britek közel kétharmada nem ismeri az októberben induló új rendszert. A válaszadók mintegy felének (46%) nem tetszik, hogy adatait rögzítik, és akár három évig is a rendszerben maradnak, míg közel kétötödük (38%) szerint a hosszú várakozási idő lehetősége miatt kétszer is meggondolnák a dolgot.

Októberben életbe lép az új beutazási és kilépési rendszer az EU külső határain

Fotó: 123rf.com

 

Több mint egynegyedük (27%) szerint a nyaralás legstresszesebb része a repülőtéri biztonsági ellenőrzés, ezt követi az az érzés, hogy valamit elfelejtettek (26%), valamint a poggyászok megengedett súlyának és súlyának betartása (24%).

Az EU digitális határellenőrzésének elindításáról szóló felmérésre több mint 2000 brit felnőtt válaszolt. Az Európai Unió nem minden tagja fogja átvenni az EES-rendszert, mivel az csak a schengeni térség országaira vonatkozik, így például Írország és Ciprus nem vesz részt benne – írja a TTG Media.