Ég veled, Air Berlin!

Forrás: MTI

 2017. október 27. 13:05

Végleg beszünteti működését péntek este a fizetésképtelen Air Berlin német légitársaság, ezzel érvényét veszti nagyjából 200 ezer menetjegy.

A vásárlók közül csak azok kapják vissza a teljes vételárat, akik jegyüket a fizetésképtelenség bejelentése, augusztus 15. után vették meg. A többiek esetleg visszaszerezhetik majd pénzük egy részét, ha feliratkoznak a hitelezők listájára. A társaság erről még nem közölt részleteket.

Az utolsó Air Berlin járat az AB6210-es, amely péntek este 21.35-kor indul Münchenből és 22.45-kor érkezik meg a berlini Tegel nemzetközi repülőtérre.

Az 1978-ban alapított cég 1979. április 28-án indította első járatát az akkori Nyugat-Berlinből Mallorcára. Az első évtizedek sikerei nyomán az Air Berlin a Lufthansa mögött a második helyet szerezte meg a német légitársaságok rangsorában, de 2012 óta rendre veszteséges volt, a német sajtóban idézett szakértők szerint a túl gyors növekedés és az elhibázott üzleti modell miatt. Végül a légitársaság az idén augusztusban fizetésképtelenséget jelentett és csődvédelmet kért, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a veszteséget.

A vállalatot feldarabolják. A flotta gerince, 81 repülőgép a személyzettel együtt a Lufthansa csoport Eurowings nevű diszkont légitársaságához kerül, ez üzemelteti majd a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. A Lufthansa 210 millió eurót (65,1 milliárd forint) fizet, az ügylet véglegesítéséhez még be kell szerezni az illetékes versenyfelügyeleti hatóság, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának engedélyét.

A nagyjából 8000 alkalmazott 70-80 százaléka találhat új munkahelyet az új tulajdonosoknál

Fotó: Wikimedia

Az Air Berlin további részeinek átvételéről tárgyalnak az Easyjet brit diszkont légitársasággal és a Thomas Cook brit utazásszervező vállalathoz tartozó Condor légitársasággal. A cég feldarabolását irányító szakember, Frank Kebekus pénteken a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a két pályázón kívül is vannak még érdeklődők, és remélhetőleg napokon belül megállapodásra jutnak a megmaradt üzletrészek értékesítéséről.