Egekbe repítette a londoni szállodák és repülőjegyek árát a királynő temetése

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 16. 17:22

Szeptember 19-én temetik el II. Erzsébet brit királynőt, aki 70 éves uralkodása után, szeptember 8-án hunyt el. A temetésre a világ minden tájáról várják Londonba a gyászolókat, így megugrottak a repülőjegy- és hotelárak; repülőtereken járattörlésekre, késésekre lehet számítani.

A 96 éves királynő Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon ülő uralkodója volt, a legtöbben egész életükben őt hívhatták uralkodójuknak, így nem véletlen, hogy rengeteg látogatót várnak a temetésére, csakúgy, mint a londoni parlament legősibb épületébe, a Westminster Hallban, ahol szerda este ravatalozták fel. A jövő hétfő hajnalig látogatható ravatalozóhelyiségnél 8 kilométeres sorra és akár 24 órás várakozási időre kell készülniük azoknak, akik utoljára lerónák tiszteletüket a néhai királynő előtt.A hatóságok becslése szerint hétfőig legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A búcsúszertartás szeptember 19-én 11 órakor kezdődik  a Westminster apátságban kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők, több európai monarchia uralkodóinak jelenlétében. A hozzávetőleg egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik, és innen gépjármű szállítja a koporsót a London központjától körülbelül 25 kilométerre fekvő Windsorba, ahol végső nyugalomra helyezik – ismerteti az MTI a ceremónia részleteit.

 

Drasztikus áremelés a szállodákban és a légitársaságoknál

A királynő elhalálozása, a nemzeti gyászidőszak és a temetés hírére a londoni szállodai árak és a brit fővárosba szóló repülőjegyek árai az egekbe szöktek. II. Erzsébet hétfői temetése előtt több százezer embert várnak a brit fővárosba, ami a gazdasági nehézségek közepette némi fellendülést jelenthet a város turizmusának – számolt be róla a The Guardian.

A királynő halálának bejelentése óta a londoni szállodák átlagára éjszakánként 244 dollárról 384 dollárra emelkedett a nagy kereslet miatt – közölte Hayley Berg, a Hopper utazási startup vezető közgazdásza. A PA hírügynökség elemzése szerint a temetést megelőző vasárnap estére akár négyszer magasabb lehetnek a szállodai árak, mint korábban, és egyes szállodák a jelek szerint akár több mint 300 százalékkal is emelhetik áraikat. A Lastminute.com szerint a szeptember 18-19-i hétvégére a londoni szállodákba történt foglalások a 2021-es év azonos időszakához képest 85 százalékkal, 2019-hez képest pedig 65 százalékkal emelkedtek – írja a Reuters.

A néhai királynő emléke előtt tisztelgő óriásplakát a Piccadilly Circusnél szeptember 9-én

Fotó:  veebass/123RF.COM

Az előkelő szállodákban – mint a Claridge's, a Connaught, a Dorchester és a Berkeley – honlapjuk szerint vasárnap estére már minden szoba elkelt. Az ötcsillagos szállodákban az árak hétfőn átlépték az 1200 fontot (több mint 550 ezer forint), és a temetésig azt várják, hogy akár meg is duplázódnak, ahogy a város szállodáig elérik a 95 százalékos kihasználtságot – írja a HotelPlanner.

De nem csak a luxushotelek teltek meg: a Premier Inn tulajdonosa szerint a városközpontban található szállodáik már mind megteltek, és a Travelodge is arról számolt be, hogy mind a 78 londoni szállodájukba megugrottak a foglalások.

Az adatok alapján az ezekben a napokban Londonban utazók 60 százaléka külföldi lesz, de az Egyesült Királyság minden részéből várnak vendégeket. Egy utazási szakértő szerint a 2012-es olimpia óta most tapasztalható a legnagyobb a kereslet a szálláshelyek iránt Londonban. A Hopper adatai szerint a repülőjegyárak is emelkedtek. Az Egyesült Államokból Londonba szeptember 15-én, 16-án és 17-én induló, retúr repülőjegyek átlagára 1120, 1054 és 967 dollár volt, míg átlagos időszakban a transzatlanti oda- és visszautazás átlagára csak 710 dollár.

 

A londoni repülőterek járatkimaradásokra és késésekre figyelmeztetnek

A Heathrow és a London City repülőterek már előre tájékoztatták az utazókat, hogy a járatok késésére számíthatnak szeptember 19-én, a temetés napján, és a nemzeti gyász időszakában további változásokra lehet számítani – figyelmeztet a TTG.

A Heathrow azt is közölte, hogy a királynő koporsójának a windsori Szent György-kápolnához való hétfői elszállítása hatással lesz a repülőtér körüli helyi utakra. A repülőtérre induló utasoknak azt tanácsolják, hogy válasszanak alternatív útvonalakat, például a Piccadilly vagy az Elizabeth Lines vonalakat, illetve a Heathrow Expresszt. A repülőtér egyébként szeptember 19-én kivetítőkön közvetíti a királynő temetését, és extra személyzetet állít szolgálatba az utasok támogatására. A terminálok nem alapvető kiskereskedelmi üzletei zárva lesznek, de az olyan üzletek, mint például a WHSmith, a Boots, a Travelex, továbbá az éttermek, kávézók és pubok nyitva maradnak.

A Stansted repülőtér így emlékezik II. Erzsébet királynőre

Fotó: veebass/123RF.COM

A London City repülőtér is változásokra számít a működésében a temetés napján. Az ide közlekedő légitársaságok közvetlenül értesítik az utasokat a változásokról, és az elkövetkező napokban további részleteket közölnek majd.

A Stansted, a Luton és a Gatwick repülőtér eközben azt jelezte, hogy bár minimális fennakadásokra számítanak, előreláthatóan a szokásos módon fognak működni, a légitársaságok teljes menetrend szerint közlekednek. Ettől függetlenül arra kérték az utasokat, hogy mindig ellenőrizzék a repterek és a légitársaságok honlapját a friss információkért.

 

A British Airways 50 járatot töröl a temetés alatt

A British Airways a hétfői napon 50 járatot töröl a Heathrow-ról, hogy elkerüljék a zajszennyezést, azaz biztosítsák a csendet a királynő temetése alatt. A járattörlések a nap folyamán főként olyan európai, rövidtávú járatokat érintenek, ahova több járatot is üzemeltetnek, így van megfelelő alternatíva az utazásra, bizonyos útvonalakon pedig nagyobb repülőgépekkel indítják majd a járatokat – írja a TTG.

A temetés így több transzatlanti járatot is érint, a BA közleménye alapján azonban hosszútávú utak törlésére nem kell készülni, de néhány járatot átütemeznek majd. A járattörlés a légitársaság Gatwickre és London Cityre közlekedő járatait nem érinti.

 

A vasúti és buszszolgáltatók extra járatokat indítanak

A vasúti és autóbusz-üzemeltetők több járatot indítanak Londonba a nemzeti gyászidőszakban és hétfőn is. A National Express buszvállalat növelni fogja a fővárosba közlekedő járatokat, míg néhány vasúttársaság megerősítette, hogy extra vonatok fognak közlekedni azok számára, akik személyesen szeretnék leróni kegyeletüket a néhai királynő előtt – számolt be róla a TTG.

Az extra buszjáratok beállítására azt követően kerül sor, hogy a National Express "példátlan keresletet" tapasztalt a Londonba történő utazások iránt, miután a királynő halálának bejelentését követően 40 százalékkal nőtt a fővárosba történő utazásra vonatkozó érdeklődés. Az elmúlt négy napban a szolgáltató összes londoni járatán elkelt a helyek többsége.

Az állami temetés napján jelentős útlezárásokra készülnek és a London Victoria buszpályaudvar sem lesz használatban, így beállítanak egy pop-up buszpályaudvart is, Wembley-ben. Itt megnövelt személyzettel szolgálják ki az utasokat, hiszen arra számítanak hogy mindössze 24 óra alatt 540 autóbusz áll majd meg az ideiglenes állomáson.