Egekben az osztrákok utazási kedve

Forrás: turizmus.com

 2020. január 20. 10:04

Az idén az osztrákok 90%-a tervezi, hogy elutazik valahová szabadsága alatt. A nyaralásra szánt büdzsé fejenként átlagosan 1620 euró – derül ki a Ruefa Reisen legfrissebb kutatásából.

Idén január 16 és 19 között rendezték meg Közép-Európa legnagyobb turisztikai és szabadidős vásárát, a bécsi Ferien Messét. A vásárhoz időzítve tette közé derűlátó piaci előrejelzését a Ruefa utazási iroda – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, a GD Consulting partnere.

A Ruefa utazási iránytű (Reisekompass 2020) című, az elmúlt év végén 1500 online megkérdezésen alapuló reprezentatív kutatás eredménye alapján 2020-ban az osztrákok 90 százaléka (!) tervezi, hogy az idei évben biztosan elutazik szabadsága alatt.

 

Ennek megfelelően a teljes lakosságra vetítve a sógorok az idei évben átlagosan 18 napot terveznek szabadidős utazással eltölteni.

Minden második válaszadó azt jelezte, hogy idén legalább kéthetes utazást tervez. A szabadságra szánt büdzsé mértéke tovább nőtt, amely – átlagosan – 1620 eurót jelent fejenként a 2020-as szezonra vonatkozóan.

A válaszadók 35 százaléka úgy válaszolt, hogy 1500 eurónál is többet tervez költeni, azok részaránya pedig, akik 3000 eurónál is több kiadást terveznek fejenként a nyaralásuk alatt, a válaszadók 10 százalékát tette ki.

Ausztriában a szabadidő utazással való eltöltése a mindennapi élet természetes része, arról nem hajlandóak az osztrákok lemondani, rendszeresen és előrelátóan tervezik az éves szabadságaikat.

A fent hivatkozott felmérés alapján a megkérdezettek 51 százaléka a tervezett utazása előtt legalább 3 hónappal korábban foglalja le a szállását, illetve az utazási csomagot.

A legfontosabb motiváció a pihenés és kikapcsolódás, amely 66 százalékos súllyal esik latba.

Az utazási döntésnél a lehetőségek közötti választást elsősorban az ár befolyásolja, a felmérésben résztvevők 53 százaléka jelölte meg ezt a szempontot első helyen. A meglátogatott desztináció területén a várható időjárás közel minden harmadik válaszadónak (31%) releváns szempont, míg az úti cél helyén a biztonság, ugyancsak fontos kritérium (29%) a döntésnél.

Az idei évben a legnépszerűbb utazási formák a Ruefa utazási iránytűje szerint a következőek: vízparti nyaralás (25%), körutak, tematikus utazások (10%), városlátogatás (8%), amelyet az aktív turisztikai kínálat (7%) keresése és wellness (5%) követ a sorban.

Az osztrákok 77 százaléka idén Európában és a közelebbi országokban tervezi pihenését. A válaszadók körében a közeli desztinációk népszerűségi listáját idén Olaszország vezeti, amelyet Horvátország és Németország követ. Kicsit lemaradva, már nem „dobogós" helyen következik Görögország és Spanyolország.

További népszerű és felkapott úti céljai lehetnek az idén nyaralást tervező osztrákoknak: Nagy Britannia és Franciaország holtversenyben.

Magyarország hatodik a sorban, amely egy helyet lépett előre a megelőző évi felméréshez képest.

További vágyott úti cél még: Egyiptom, Szlovénia, Egyesült Királyság, valamint Hollandia.

Az osztrákok körében az idei évben legtrendibb európai városnak Amszterdam, Berlin, München, London, Hamburg és Barcelona számít.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 71 százaléka belföldi utat (is) tervez, ahol a fürdőhelyek és wellnessdesztinációk állnak a kívánságlista élén, a tavak és a hegyek mellett. A belföldi turizmus szempontjából a legnépszerűbb tartományok Stájerország, Salzburg és Karintia.

Távoli úti célokat a válaszadók 28 százaléka jelölt meg, s közülük USA, Thaiföld és a Maldív-szigetek lesznek a legkeresettebbek az idei esztendőben.

Minden ötödik osztrák részt vett már hajós körúton, további 41 százalékuk pedig tervezi ennek kipróbálását a közeljövőben. Ugyanakkor a hajós utakat a megkérdezettek több mint 40 százaléka elutasítja, nem tervezi a részvételét a túlzsúfoltság, a magas ár és a környezetvédelmi aggodalmak miatt.

További trend a környezettudatosság jelentőségének növekedése is az utazás során. További érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy míg a válaszadók 60 százaléka a „mindennapok során" tudatosan odafigyel a környezetvédelmi szempontokra, addig csak 45 százalékuk vallotta, hogy a nyaralás, szabadságolás alatt is komolyan odafigyel erre.

Az „overtourism" jelenségével a felmérés alapján a lakosság 36 százaléka már találkozott utazása során, s a jövőben utazási döntéskor a válaszadók közel kétharmada (63%) kerüli a túlzsúfolt desztinációkat.

Erősödő trend a vonatos utak népszerűségének növekedése, amelyet jól mutat, hogy ugyancsak a válaszadók kétharmada hajlandó lenne Európában belül vonattal utazni, ha a közlekedés módján kívül ár-érték arányban minden másban hasonló nyaralási csomagot foglalhatna.

Az utazásra jellemző olyan nemzetközi trendek vizsgálatánál, mint például a digitális detox, home-exchange, repülőbérlet stb., messze a „technológiai eszközök nélküli utazás" kapta a legmagasabb értéket.

A csomagtúrák imázsa sokat javult az elmúlt években, az EU-s utazási irányelv korábbi fogyasztóvédelem-centrikus módosítását követően az utasok még tudatosabban keresik ezen utazási formát, amelyen nem változtatott érdemben a Thomas Cook iroda csődje sem.

A digitalizáció előrehaladása mellett Ausztriában a személyes tanácsadásnak még mindig nagy szerepe van az utazási foglalások realizálásánál. Erre bizonyíték a bevezetőben említett bécsi utazás vásár: a Ferien Messe, ahol 80 ország, több mint 800 turisztikai szolgáltatójának kínálatára évről évre több mint 150 ezren kíváncsiak.

A Ruefa teljes jelentése és további elemzések elérhetőek innen.

Az idei Ferien Messén Magyarországról a bükfürdői, a szigetközi és a nyugat-balatoni turisztikai egyesületek képviseltették magukat önálló standdal.