Egerszeg Búcsú a Göcseji Falumúzeumban

Forrás: MTI

 2017. július 18. 15:24

A régi búcsúk hangulatát idézik fel vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A jeles eseményre régi mesterségek bemutatójával, népi együttesek folklórműsoraival, játszóházakkal, gazdag gasztronómia kínálattal készülnek.

Zalaegerszegen több évszázados hagyománya van a Mária Magdolna - a város védőszentjének - tiszteletére rendezett búcsúnak,  az Együtt Zalaegerszegért Egyesület 18. alkalommal szervezi meg minden év júliusában a hagyományőrző rendezvényt.

A Göcseji Falumúzeum és a tőszomszédságában lévő Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit. Az ünnep ökomenikus istentisztelettel kezdődik el a szabadtéri kiállítóhelyen emelt fatemplomban. A pajta-galériában Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a tárlat különlegessége lesz, hogy ezúttal a kisplasztikák mellett a képzőművész néhány képe is látható lesz.

A kisgyermekeket a portákon játszóházakba várják, de találkozhatnak az udvarokat benépesítő kisállatokkal is.

A kisgyermekeket a portákon játszóházakba várják és találkozhatnak az udvarokat benépesítő kisállatokkal is

Fotó: Göcseji Falumúzeum

Nyitva lesz a kovácsműhely, a népi mesterségek bemutatóján az üvegfúvóktól kezdve a bőrművesen át a fazekasokig szinte minden mesterség képviselteti magát. A délutáni órákban a nagyszínpadon helyi hagyományőrző és művészeti együttesek váltják majd egymást. Az olajipari múzeumban Jelen és jövő elnevezésű meglepetés programmal is készülnek, valamint a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja a veterán autók kiállítása és a Magyar Autóklub bemutatója is.

A rendezvényen a rendőrség bűnmegelőzési bemutatót tart, a Zalai Különleges Mentők Egyesülete életmentő eszközöket mutat be.

A búcsún adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János Kossuth-díjas magyar szobrász Életfa című alkotásának bronz domborművét. A díjat – amelyet az első Egerszeg Búcsú rendezése előtt egy évvel alapítottak – a város polgárainak szavazata alapján ítélik oda.

 

Kapcsolódó cikkek

Színezd ki Zalaegerszeget!

2016. szeptember 22.