Egész Európából kitiltották a Boeing MAX-okat

Forrás: MTI

 2019. március 12. 17:21

Felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség.

Az unió légiközlekedési szerve március 12-én 20:00 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légteréből a Boeing MAX típusokat. Harmadik országbeli üzemeltetők sem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

A típus repülési tilalmáról korábban Etiópia, Indonézia, Kína, Mexikó, Szingapúr, Dél-Afrika, Argentína és a Kajmán-szigetek döntött.

Március 12-én délután a brit, a német, az ír, a francia, a norvég, a holland és az osztrák légügyi hatóság is a közösségi médiában közölte: kitiltja országa légteréből a Boeing 737 MAX-okat, így azok sem induló, sem érkező, sem átrepülő járatot nem teljesíthetnek.Több légitársaság gépét út közben érte a hír, a Turkish Airlines és a Norwegian gépei visszafordultak a kiinduló repülőtérre. A Norwegian Air Shuttle, illetve az Icelandair a hírekre reagálva közölte, további intézkedésig elővigyázatosságból nem engedi forgalomba a 737 MAX-okat. Az ausztrál polgári repülési hatóság (CASA) március 12-én jelentette be az ideiglenes repülési tilalmat a Boeing 737 MAX 8-as típusú repülőgépekre. A döntés egyedül a két ilyen géppel rendelkező, ausztráliai járatokat is teljesítő Fiji Airways légitársaságot érinti. Az Ausztráliába szintén járatokat indító szingapúri SilkAir már korábban döntött ilyen gépeinek repülési tilalmáról.

A Lion Air Boeing 737 MAX 8-asa

Fotó: Wikipedia

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint a dél-koreai Eastar Jet fapados légitársaság ugyancsak leállította ideiglenesen két Boeing 737 Max 8-asát. Az Aeromexico mexikói légitársaság hat Boeing 737 Max 8-as gépe a vizsgálatok lezárultáig ugyancsak nem repülhet. Az Aerolineas Argentina is bejelentette, nem engedi a gépeket felszállni. Malajzia, Szingapúr és Omán szintén bejelentette, hogy nem fogad és nem indít ilyen gépeket.

India szigorú biztonsági előírásokkal, de engedi repülni a gépeket, és kedden az egyesült arab emírségekbeli FlyDubai is bejelentette, hogy az amerikai légügyi hatóság ajánlásának áttekintése után újra repülhetnek Boeing 737 Max 8-as és 9-es típusú gépei.