Tuti tippek Egyiptomban - KÉPGALÉRIÁVAL

Forrás: turizmus.com

 2015. május 12. 17:40

Egyiptom olyan koncentrációban kínálja a tökéletes pihenéshez szükséges feltételeket, hogy egyetlen hét hónapokra szóló feltöltődést nyújt. Ebből adott ízelítőt 22 partnerének az ETI (Express Travel International) Hurghadán és a közeli nyaralóhelyeken.

Az ETI saját gépe május elejétől vasárnaponként szállítja az utasokat a Vörös-tenger partján található népszerű nyaralóhelyekre, június közepétől pedig rendelkeznek közvetlen charterhelyekkel Hurghadára Debrecenből, Kolozsvárról és Bukarestből is.

KATT A KÉPGALÉRIÁÉRT!

Egyiptom szerencsére ismét népszerű az utazóközönség körében, ami részben a kiváló ár-érték aránynak köszönhető, részben pedig annak az évezredes történelemnek, amely ma is körül lengi, dacolva az elmúlt évek „viharaival".

 

Folyamatos a fejlődés

Az ország folyton változik és fejlődik, ebből kaptak egy kis ízelítőt a tanulmányút résztvevői is. Köztudott, hogy Hurghadán az építkezés folyamatos, a város egyre nagyobb szeletet hasít ki a sivatagból, és hosszanti irányban most már több tíz kilométerre elnyúlik a gyönyörű Vörös-tengeri homokos parton.

Szintén ismerősen csenghet az utasok és az utazási irodák számára a Hurghadától körülbelül 2,5 órás Marsa Alam, amely az elmúlt évek alatt teljesen kiépült és új, csillogó szállodáival, kulturált sétányaival, remek éttermeivel kedvelt üdülőhellyé vált. Saját reptérrel rendelkezik. A legújabb gyöngyszem pedig a csendesebb, turisták által egyelőre kevésbé felfedezett Port Ghalib, amely Marsa Alam repterétől csupán 5 percre található, Marsa Alam központjától pedig 60 kilométerre. Ahogy a többi egyiptomi nyaralóhely, Port Ghalib is egyszerű halászfaluból nőtt ki, ám egyelőre még nem „érte utol" a turistaroham, szállodái viszont újak és kiválóak, ezért a nyugodtabb, autentikusabb nyaralásra vágyók számára is bátran ajánlható.

 

Tuti tippek, bakancslistás programok

Bár az ETI úgy szervezte az egy hetes út programját, hogy viszonteladói az összes RED SEA HOTELT saját szemükkel is láthassák, és minél több helyen győződhessenek meg a hotelek nyújtotta kényelemről és szolgáltatásokról, arra is odafigyelt, hogy a résztvevők olyan élményekkel is gazdagodjanak, amelyeket a turistáknak elmesélve még inkább kedvet csinálhatnak az utazáshoz, s ez talán ugyanolyan fontos. Valóban van jó néhány bakancslistás program, amelyet akkor sem szabad kihagyni, ha „csak" tengerparti nyaralás a cél, és nem Kairó és a piramisok meghódítása.

 

Az egyik kötelező elem Luxor, a Nílus és a Karnak templom végeláthatatlan oszlopsora. A kis csapat szerencsére még a nagy turistaroham és a 40 fokos hőség előtt lehetett részese ennek az élménynek. De kipróbálhatták azt is, milyen egy napra egy ötcsillagos nílusi hajó vendégének lenni. A fedélzeten jacuzzi és koktélok, egyszerű kabin helyett kényelmes és tágas, szépen berendezett szoba fogadta a társaságot, remek konyhával és előzékeny, figyelmes, udvarias személyzettel.

Ha már Luxorban járunk, a Királyok völgye sem hagyható ki a Nílus túlpartján. A királysírok hieroglifái még ma is őrzik az eredeti színeket, a földbe vájt sírok különleges atmoszférája, erőteljes hangulata alól senki nem tudja kivonni magát, itt menthetetlenül megérint mindenkit a történelem, ha tetszik, ha nem...

Nagyon érdekes élményt ígér a papirusz múzeum is, ahol az eredeti papiruszkészítés titkaiba avatják be a vendégeket, de hasonlóan nagy élmény az alabástrom műhely, ahonnan gyakorlatilag képtelenség valamilyen apró ajándéktárgy nélkül hazatérni, annyira gyönyörűek a kézzel, aprólékosan csiszolgatott portékák.

 

Persze ha Hurghada és Marsa Alam, akkor Vörös-tenger, és ha Vörös-tenger, akkor hajókázás és snorkelling. Ez akkor se szabad kihagyni, ha az ember nem annyira vízimádó, elképesztő színeket és formákat lehet látni a víz alatt, gyakorlatilag receptre kellene felírni mindenkinek ezt a programot, az egész egyiptomi pihenéssel-nyaralással együtt. Óriási élmény.

De – különösen a hölgyek számára – mindenképpen érdemes betérni egy helyi parfümériába is, ahol a illatok mellett a látvány is legalább olyan vonzó, a pici, formás, Kairóban fújt üvegekben mindenféle egzotikus illatot haza tudunk hozni. A parfümöket olajokból és különböző esszenciákból készítik, akár 50 évig is elállnak.

 

Viszont ne hagyjuk említés nélkül magát Hurghadát sem, amely rohamléptékű fejlődése miatt a kezdetektől fogva azzal küzd, hogy a modernitás mellett valamilyen formában meg tudja őrizni autentikus arcát is, a kettő között igyekszik egyensúlyt teremteni. Az előbbit erősíti néhány éve elkészült, modern, de kulturált és szép, autentikus stílusban megépült kikötő, az utóbbit a kifejezetten érdekes programot jelentő halpiac, vagy a nemrég átadott nagy mecset. A csapatnak valamennyit volt szerencséje végiglátogatni, a mecsetet tetőtől talpig eltakarva, hiszen iszlám szokás szerint a mecsetbe még a csukló és a boka sem látszódhat ki. Másutt azonban már régen nincs semmiféle averzió a kényelmes, itthon megszokott nyári viselettel szemben, legalábbis az üdülőhelyeken.

 

Hotellegek szubjektíven

 


A legújabb: Port Ghalib Resort

Nemrég vette át az ETI a Port Ghalib Resortot, amelyet folyamatosan alakítanak át a Red Sea Hotelek mintájára. Ennek csak egy része a szolgáltatási struktúra, de ugyanilyen fontos, hogy például a többihez hasonló jól ápolt, nagy park veszi majd körül, amely az eddiginél is zöldebb és virágosabb lesz. Bevezetik itt is az early check in és a late check out lehetőséegt és az all inculisve ellátást, de kisebb külső átalakításon is átesik a a közvetlenül a tengerparton található, 345 szobás szálloda.

A legjobb ár-érték arányú: Grand Resort: 5*

Fekvés: Hurghada központjától 10 km-re található mór stílusú szálloda. Testvérszállodájától, a Grand Hoteltől parti sétány választja el, amelynek kb. 150 méterre lévő strandját a Grand Resort vendégei is használhatják. Gyönyörű kertrendszerrel rendelkezik, az 1001 éjszaka hangulatát idézi. Hatalmas medencéiből egy felnőtt és egy gyermek medence télen is fűthető. A szálloda közvetlen közelében számos vásárlási lehetőség is kínálkozik.

Kinek ajánlom: Minden korosztály számára számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség nyújt, így fiatal pároknak, családosoknak, nyugdíjas házaspároknak egyaránt ideális.

Különlegesség: Maxi Kinder Club-Baby Service, mindennapos esti programok, élőzenés Pergola és disco club. Díjmentes busztranszfer a városközpontba.

 

A legelegánsabb: Palace Port Ghalib  5*

Fekvés: Marsa Alamtól mintegy 60 km-re (Marsa Alam nemzetközi repülőtere kevesebb, mint 5 perces autóútra), Hurghadától 2,5 óra autóútra található mesterségesen kialakított exkluzív üdülőhely legszebb szállodája, közvetlen a Vörös-tenger partján, Port Ghalib nemzetközi hajókikötője mellett, 4 km hosszúságban elterülő homokos partszakasszal.

A palotát idéző hotel partján hosszan benyúló stégen lehet megközelíteni a különböző színekben pompázó korallzátonyát. A szálloda területén az úszható sósvizű vízeséstől a fűthető édesvizű medencét át csúszda és gyermekmedence is egyaránt megtalálható. Szobái és lakosztályai modern bútorokkal rendelkeznek, a környékre jellemző stílusban díszítve.

A közeli kikötőben számos szórakozási lehetőség közül lehet választani, éttermek, bárok, luxus butikok találhatók.

Kinek ajánlom: A luxus és az elegancia kedvelőinek, akik exclusive környezetben szeretik élvezni a nyugodt és zavartalan pihenést.

Különlegesség: A vendégek a mellette elhelyezkedő Sahara Port Ghalib és Sahara Oasis Port Ghalib testvérszállodák szolgáltatásait is igénybe vehetik. A szálloda kertjéből nyíló, tengerpartra néző luxus apartmanok is bérelhetők, amelynek egyikében nemrég Beyoncé is megszállt.

 

 

A legszebb: Makadi Spa Hotel 5*

Fekvés: Az elegáns, de modern stílusú szállodakomplexum Hurghadától kb. 30 km-re Makadi Bay-en található, közvetlen a Vörös-tenger partján. A Makadi-öböl a térség legszebb strandja. A szálloda mondhatni saját korallzátonnyal rendelkezik, amely kezdő pipás és haladó búvárkodóknak egyaránt ajánlott. A hotelt parti sétány köti össze a szomszédos szállodákkal és a Makadi Mall létesítménnyel.

Kiknek ajánlom: A hotel felnőttbarát, 18 év alatti vendégek nem tartózkodhatnak benne, így elsősorban pároknak, baráti társaságoknak ajánlható, vagy bárkinek, aki nyugalomban szeretné eltölteni a nyaralást.

Különlegesség: Jacuzzi és pool suite szobák, szomszédban Waterworld Aquapark, a környék legjobb vízi csúszdás parkja.


Az ellátás valamennyi Red Sea szállodában all inclusive, napközben különféle snackek, sütemények, kávé és tea fogyasztható a szálloda egyes területein és a medence bárban. Az all inclusive ellátás során 24 órában fogyaszthatóak a helyi nem alkoholos italok.

Egyiptomban tehát minden együtt van ahhoz, hogy tökéletes nyaralásban legyen részünk. Ugyanakkor az ország turizmusának új lendületéhez szükség van egy friss, tartalmas, minőségi imázsra. A minőség és az imázs ugyanakkor a tour operatorok felelőssége is, hiszen az utasok az ő szemüvegükön keresztül látják az országot.

 

Az ETI-ről

A családi vállalkozásból kinőtt, ma már Németországban, Ausztriában, Angliában, Svájcban, Szlovákiában és Szlovéniában is jelenlévő, több, mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató tour operator a Red Sea Hotelek kizárólagos képviselője Magyarországon, amelyek olyan előnyöket kínálnak például, mint a közvetlen transzfer a repülőtérről, a korai becsekkolás és késői kijelentkezést vagy a szobában elhelyezett strandtörölközők.

A szállodák közül több elnyerte már a TripAdvisor kiváló minősítését, például az ötcsillagos Makadi Palace, Makadi Spa, The Grand Resort vagy a Siva Grand Beach. Két legújabb, ötcsillagos hoteljük a Makadi Bayen épült 2012-ben: a 280 szobás, 11 étteremmel rendelkező Makadi Spa csak felnőttek számára foglalható, ezzel szemben a 600 szobás Sunwing Waterworld Makadi egyedülálló víziparkjával és számtalan, összesen 515 méter hosszú csúszdáival igazi családi nyaralóparadicsom.

A cégcsoporthoz tartozik a kilenc hajóval rendelkező Grand Cruises is.

 

Egyiptom számokban

Magyarországról 68 ezer, összesen pedig 14,7 millió turistát fogadott ekkor Egyiptom, ami 560 ezer magyar és 147 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentett. Vagyis van még mit tenni, tekintve, hogy 2014-ben csak 35 ezer magyar választotta Egyiptomot.

Egyiptom turizmusa nagyon gyorsan felépülni látszik. 2014-ben már 4,5 százalékkal nőtt a turisták száma (9,8 millió), miközben a magyaroké ennél sokkal nagyobb mértékben, 26 százalékkal bővült 2013-hoz képest. Az idei évre ennél is dinamikusabb fejlődést várnak, már csak a megnövekedett charterkapacitások egyenes következményeként is.

Munkatársunk az ETI tanulmányútján vett részt.