Egész napos képzést szervezett idegenvezetőinek a Cityrama

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 17:10

A Cityrama egyre nagyobb hangsúlyt fektet a képzésre és az állandó, sztenderdek szerinti magas minőségre. Ennek jegyében egész napos képzést szervezett idegenvezetői számára március 21-én.

Hagyományteremtő céllal megszervezett workshopon több mint 50 idegenvezető vett részt, akik gazdag programot és egy nagy adag háttérinformációt is kaptak. Nemcsak a Cityrama saját termékeiről, de általános idegenvezetői trendekről és feladatokról is hallhattak, mindez bizonyára nagy segítséget jelent majd munkájukhoz. Az innovatív kezdeményezés egyedülálló a hazai piacon.

A hagyományteremtő céllal megszervezett workshopon több mint 50 idegenvezető vett részt

Az nap nyitásaként Erdei Bálint és Szabó Krisztián tulajdonosok beszéltek a Cityrama 2018-as termékeiről, újdonságairól, terveiről, illetve a Cityrama sztenderdekről, amelyeket a jövőben még komolyabban szeretne venni az utazási iroda. Ennek érdekében Manek Fanni kollégájuk vezetésével folyamatosan figyelik és gyűjtik a vendég-visszajelzéseket, azokat azonnal megválaszolják, ha kell, orvosolják, illetve beépítik a szükséges változtatásokat a hétköznapokba. Később Manek Fanni is beszélt tapasztalatiról, kiemelve az állandó minőség és a vendégcentrikus hozzáállás fontosságát.

Talán a nap legszórakoztatóbb fél órája volt Török András író előadása, aki A város bemutatásának „szendvicsmódszere” (törzsanyag, titkok, saját személyiség) – címmel mutatott be néhány életszerű helyzetet.

Tamási Krisztina Éva idegenvezető Mitől lesz profi egy idegenvezető? címmel hívta fel a figyelmet néhány aranyszabályra. A szakember nemrégiben vett részt a nemzetközi idegenvezetői szövetség (FEG) tréningjén Varsóban, a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) képviseletében. Kollégái felé az ott hallott technikákat és trükköket összegezte. Mint elhangzott, nagyon sok kézenfekvő szabály van, amelyekre a kulcspillanatban mégsem figyel oda az idegenvezető, ezért is fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat a szakemberek. Kitért például a csoportra, hallgatóságra való felkészülésre, a testbeszéd és a beszédtecnika jelentőségére, az egyes városnéző módok jellemzőire, és adott néhány praktikus tanácsot is, mit csináljon például az idegenvezető, ha hirtelen lefagy, vagy nem jut eszébe egy szó az adott nyelven.

Ezt követően saját tapasztalatait sorolta fel Andrási Márta, aki 25 év szakmai múlttal rendelkezik, és előbb a Marriott, majd a Four Seasons Hotel Gresham Palace kötelékében töltött el hosszabb időt, utóbbiban főportásként. Észrevételei megalapozottak voltak és komoly monitoring előzte meg, a szakember ugyanis egy éven át „tesztelte” a Cityrama  programjait, és gyűjtötte észrevételeit, pozitívat és negatívat egyaránt. Kiemelte például az első benyomás, a sofőr és az idegenvezető közötti összhang, a pontos és jól szervezett túraindítás, a felesleges késlekedés kiküszöbölése, a pozitív hozzáállás fontosságát. Ahogyan előadásának címe (Szívvel-lélekkel) is jelzi, abban hisz, hogy ezt a munkát csak elhivatottsággal érdemes végezni, és ezt tapasztalati is beigazolták.

A délelőtti előadásokat ebéd, majd kötetlenebb fórum követte, ahol kérdések felvetésére és beszélgetésre is alkalom nyílt. Érintették többek között a Citadella és a Várnegyedbe való behajtás problematikáját, az idegenvezetők jobb láthatóságának lehetséges megoldásait, néhány technikai részletet a programok lebonyolításáról, és az idegenvezetői bérezést.

A tervek szerint az edukációs workshopot minden évben megismétlik majd a szezon kezdete előtt.


Kapcsolódó cikkek

Cityrama irodabővítés

2018. március 21.