Egy „Boomer" is hozzászólna... – véleménycikk

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 12:25

Szebeni Zsolt, a Turizmus.com korábbi főszerkesztője véleménycikkben reagál az „Oké, Boomer, te utazhatsz, de velünk mi lesz?" című írásunkra.

Kedves Y-ok!

Ha szabad így megszólítani azokat, akik most 27-41 évesek, s nagyon igazságtalannak érzik, hogy a boomerek (az 57–74 évesek) előbb kapnak oltást és COVID-útlevelet, ezért előbb is utazhatnak majd.

Remélem, azt mindenki tudja, hogy az oltási sorrendben nem az utazás miatt vannak előrébb az idősebbek, hanem azért, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg az átkozott COVID-vírus miatt.

A magam részéről nem örülök, hogy 65 pluszosként viszonylag elöl leszek az oltási sorban. Jobban örülnék, ha az Y generációhoz tartoznék, mert az azt (is) jelentené, hogy megfertőzhet ugyan a vírus, de fiatalemberként hamar túljutok rajta, s mint gyógyult beteg kaphatom meg a COVID-útlevelemet. A boomereknek sajnos erre jóval kisebb esélyük van.

Kedves Y-ok! Nem lehet egy ilyen szomorú, és amúgy senki által nem kért „előnyt" elvitatni a szülők, nagyszülők korosztályától.

Mindenki számára kielégítő megoldás sajnos nincs; akkor lenne, ha a teljes népességet napok, esetleg hetek alatt be tudnák oltani. Ez sajnos lehetetlennek tűnik. Viszont ha nagy lesz a felzúdulás a boomerek COVID-útlevele miatt, akkor megtörténhet, hogy ŐK SEM kapnak ilyet, és ők sem utazhatnak. Ez pedig vajon kit tesz boldoggá és elégedetté?

Együtt utazni jó!

Fotó: 123rf.com

Hadd meséljek el egy rövid történetet a saját életemből.

Úgy 15 évvel ezelőtt (amikor én 50 éves voltam), a munkanap végén odafordult hozzám egy fiatal kolléga (ő akkor volt 25), hogy milyen jó nekem, mert beülhetek a nagy, kényelmes, légkondis autómba, s hazahajthatok az ugyancsak nagy, kényelmes és légkondicionált belvárosi lakásomba. Ő pedig beülhet a kicsi és fapados autójába, s várja őt a külvárosban egy átforrósodott garzon...

„Viccből mondom, komolyan gondolom"-alapon felajánlottam neki az autó- és lakáscserét, azzal a feltétellel, hogy intézze el, én legyek 25, ő pedig 50 éves... Ezt persze még viccből sem szerette volna, s abban maradtunk, hogy 25 év elteltével újra átbeszéljük a kérdést. Okos srác, remélem, most nem azon duzzog, hogy nekem előbb lesz COVID-útlevelem, mint neki....

Egyébként pedig pont a turizmusban dolgozóknak a legfontosabb, hogy szinte bármi áron, de induljon már el az élet a szállodákban, a kirándulóhelyeken, a rendezvényhelyszíneken stb. Úgy tűnik, hogy a többség ezt pontosan érti.

Hadd másoljam ide a Turizmus.com február elsejei nyilvános kérdezz-felelek „játékának" ide vonatkozó kérdést, s hogy a három felkínált válaszlehetőség közül melyikre voksoltak magasan a legtöbben:

  • Mi a véleménye a tervezett COVID-útlevélről?
    a) Lehet jó ötlet, valahogyan el kell indítani a nemzetközi utazásokat (80%)
    b) Csak egy újabb pénzszerzési lehetőség a csalóknak, a feketézőknek.
    c) Kivitelezhetetlen. Mihez kezdenek majd azok az országok, ahol még egy személyi igazolványa sincs emberek millióinak?

 

S végül, de nem utolsósorban, belföldre vélhetően nemcsak hagyományos, hanem COVID-útlevél sem kell majd (talán elég lesz egy negatív gyorsteszt is), s az Y-ok és a boomerek jól megférnek egymás mellett a szállodákban, éttermekben...

Szebeni Zsolt