Egy emírségekbeli utasszállító miatt riasztották a Gripeneket

Forrás: MTI

 2014. június 24. 14:47

Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy, az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett utasszállító repülőgép kedden délelőtt, ezért riasztották a honvédség két Gripen vadászrepülőgépét - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Közleményük szerint az Egyesült Arab Emirátusok Airbus 380-800-as típusú utasszállító repülőgépe 10 óra 22 perkor lépett be Magyarország légterébe Békéscsabánál. Az utasszállító a repülési tervtől nem tért el ugyan, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással.

Az éppen "légi elfogási gyakorlaton" lévő magyar Gripen géppár a torrejoni NATO Egyesített Légiműveleti Központból érkező riasztást követően azonnal az utasszállító mellé repült és felvette a kapcsolatot a pilótákkal, akik ezt követően a szabályoknak megfelelően kapcsolatba léptek a magyar polgári légtérirányítással. A bejelentkezést követően az Airbus 10 óra 48 perckor elhagyta a magyar légteret - írta a HM.

"A Magyar Honvédség a légtérrendészeti feladatokkal hozzájárul a Magyarország feletti légi folyosók biztonságos használatához" - emelte ki közleményében a HM.