Egy euróért lehet lakást bérelni egy szardíniai faluban

Forrás: turizmus.com

 2023. június 20. 16:25

A Szardínia szívében található Ollolai faluban havi egy euróért bérelhetünk lakást, cserébe vállalnunk kell, hogy tudásunkkal gazdagítjuk a helyi közösség életét.

Ollolai korábban az egyike volt annak a három szardíniai településnek, amely meghirdette az ún. egyeurós programot. Ennek keretében régi, rossz állapotú házakhoz lehetett hozzájutni jelképes összegért az ingatlan felújításáért és újrahasznosításáért cserébe.

A települések nemcsak az épített örökség megőrzése érdekében hirdették meg a programot, hanem azzal a céllal is, hogy újra életet leheljenek az elnéptelenedő falvakba.

Ollolai most 50 lakást kínál bérlésre jelképes áron – írta meg a Stern, a cikket a reisereporter.de szemlézte.

A falu olyan jól képzett embereknek szeretné kiadni a lakásokat, akik tudnak otthonról dolgozni. A gyakorlatilag ingyenes szállásért cserébe azt várják el a bérlőktől, hogy járuljanak hozzá a helyi közösség életéhez oly módon, hogy előadások, tanfolyamok vagy projektek formájában megosztják tudásukat, szakmai ismereteiket és tapasztalataikat az ott élőkkel.

Öt éven át havi egy euróért kínál lakhatást egy falu Szardínia szigetén

Fotó: Pro Loco Ollolai/Facebook

A lakásokat legfeljebb öt évre adják bérbe havi egy euróért, ezután piaci bérleti díjak lépnek érvénybe.

Az érdeklődők a workfromollolai.com weboldalon keresztül jelentkezhetnek. Meg kell adniuk az elérhetőségüket, egy linket az önéletrajzukhoz, például a Linkedinhez, egy kezdési időpontot és egy bemutatkozást. A kiválasztott jelölteket interjúra invitálják, amelyen arról is kérdezik őket, hogy miért akarnak a faluba költözni és milyen projekteket szeretnének ott megvalósítani.

Családokat is várnak, a gyerekeknek hároméves bababónuszt, ingyenes tankönyveket, iskolába szállítási hozzájárulást és más ingyenes szolgáltatásokat biztosítanak.

Az Ollolaiba költözők a táj, a helyi konyha és borok mellett az ún. Kék Zóna életmódját és kultúráját élvezhetik. Így hívják azokat a területeket, ahol nagy számban élnek száz évesnél is idősebb emberek, a földön öt ilyen zónát tartanak számon.