Egy éve történt a Hableány katasztrófája

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. május 29. 10:17

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.

Magyarország legsúlyosabb hajóbalesete során a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt.

A sétahajón 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért, az ellene folyó per azonban a koronavírus-járvány miatt várhatóan csak szeptemberben kezdődhet el.

Emlékezetes, hogy a tragédia egy nagyon ígéretes küldőpiac állampolgárait érintette. Amint akkori cikkünkben megírtuk, a KSH adatai szerint 2014 és 2018 között megduplázódott a dél-koreai turistaforgalom Magyarországon. Négy év alatt a vendégek száma mintegy 90 ezerről 160 ezer fölé emelkedett, míg az általuk eltöltött vendégéjszakáké 111 ezerről 223 ezerre nőtt.

Utólag az is kiderült, hogy a tragédia nem vetette vissza a korai turisták érdeklődését hazánk iránt, a Korean Air idén január végén jelentette be, hogy májustól közvetlen járatot indít Budapestre Szöulból. A koronavírus-járvány miatt azonban a járat végül nem tudott elindulni.

 

Évforduló megemlékezések

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi baleset áldozatairól ma több rendezvényen is megemlékeznek.

Kora délelőtt a Hableány hajó tragédiájára, az odaveszett utasokra és a legénységre emlékezett a hajót üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartás keretében. A megemlékezés során hajóval keresték fel a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjénél, ahol koszorút helyeztek a vízre az utasok és a legénység emlékére. A zártkörű szertartás végét hajókürt jelezte.

A Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartásán a Dunán 2020. május 29-én

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ugyancsak délelőtt a Duna-parton tartandó megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete mond beszédet.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő emlékfalnál a Magyar-Koreai Baráti Társaság tart megemlékezést.

Az esti órákban a budapesti Koreai Kulturális Központ koreai sámánista gyászszertartás színpadi átdolgozását mutatja be felvételről az intézet Facebook-oldalán. A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut (jin-szigeti tisztító gyászszertartás) című előadásának közvetítése a hajóbaleset időpontjában, 21.05 órakor kezdődik.