Ez a finn sziget a világ első digitális detox úti célja

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 17:38

A finn Ulko-Tammio sziget arra kéri a turistákat, hogy nyári ott-tartózkodásuk alatt kapcsolják ki a telefonjukat, ezzel szeretnének a világ első telefonmentes turisztikai övezetévé válni.

Minden évben megfigyelhető, hogy közösségi média felhasználók milliói fotózzák és osztják meg nyaralásukat az interneten. Sokan azonban szívesen elszakadnának ilyenkor egy időre az internet világától és a munkahelyi e-mailektől – számukra tökéletes úti cél Ulko-Tammio.A Finn-öböl keleti részén, a finn-orosz tengeri határtól nem messze található aprócska sziget ugyanis "telefonmentes" zónává nyilvánította magát a nyárra. "Arra szeretnénk buzdítani a nyaralókat, hogy kapcsolják ki az okoskészülékeiket, és lassítsanak, álljanak meg, hogy valóban élvezni tudják a nyaralásukat és a sziget nyújtotta látnivalókat" – idézi a Visit Kotka-Hamina turisztikai hivatal munkatársát az Euronews.

A szigeten ugyan továbbra is működik a mobilhálózat, így az új szabályok betartása önkéntes lesz, de arra kérik a turistákat, hogy telefonjaikat, tabletjeiket és laptopjukat tartják kikapcsolva, vagy legalábbis csatlakoztassák le az internetről, és élvezzék inkább a természetet, a nyugalmat.Az Ulko-Tammio sziget egyébként lakatlan, a keleti öböl nemzeti parkjának része, magánhajóval, vízitaxival, vagy a MeriSet által szervezett tengeri körutazásokkal érhető el. A látogatók sátrakban vagy faházakban éjszakázhatnak itt, és rengeteg tenni- és látnivaló akad az online világ nélkül is.

Valahol a Finn-öbölben

Fotó: 123rf.com

A szigeten számos túraútvonalat járhatunk végig a sziklás partvonal körül, a látogatók pedig megmászhatják a madármegfigyelő tornyokat is, hogy megfigyelhessék a sziget ritka növény- és állatvilágát, de Ulko-Tammio történelmi erődítményét, a Varissaarit is érdemes megnézni.

 

Milyen előnyei vannak a digitális detoxnak?

Az európai felnőttek naponta átlagosan körülbelül hat órát töltenek a képernyők előtt, így a böngészés, kattintgatás és gépelés elhagyása elképesztő mentális egészségügyi előnyökkel járhat.

Egy 2022-es tanulmány szerint azok a résztvevők, akik egy hétig nem használták a közösségi médiát, "jelentős javulásról" számoltak be a közérzetükben és az alvásminőség terén is. A digitális ingereknek való folyamatos kitettség emellett rontja a koncentrációs és mély gondolkodási képességünket is, így egy digitális detox nyaralás segíthet ezek javításában is.