Egy hétre bezár a debreceni reptér

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 21. 12:23

Az elmúlt időszakban megnövekedett forgalom miatt megszaporodtak a burkolathibák a légikikötő aktív műveleti területén, ezért a halaszthatatlan javítások miatt október 3-9. között teljesen bezár a Debrecen Nemzetközi Reptér.

„Erről természetesen már időben értesítettük a légitársaságokat és az érintetteket" – mondta lapunknak Vajda János, a Debrecen Nemzetközi Reptér ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a forgalomnövekedést az időközben megszaporodott légi járművek jelenléte – katonai gépek, humanitárius szállítmányok, cargo – okozta, így a futópályák állagának gyorsabban romlott.

A megnövekedett forgalom miatt szükséges az alaposabb felújítás a debreceni repülőtéren

Fotó: Debrecen Airport

A körülbelül 20 ezer négyzetmétert érintő felújításra már lefutott egy közbeszerzési pályázat, majd szerződéskötés, amelynek összege 472 millió 440 ezer forint volt, de a kialakult helyzet miatt az önkormányzat szerződésmódosítással 613 millió 330 ezer forintra emelte az összeget.

A munkálatok érintik a futópályát, az A- és B-gurulóutakat, valamint a forgalmi előteret, miután olyan hibák keletkeztek, amelyek már veszélyeztetnék a repülés biztonságát, ezért kell az eredeti javítási programot módosítani, és teljes mértékben lezárni a repteret október 3-9. között.

Természetesen, a javítási, karbantartási munkálatokat a reptér minden esztendőben, a várható forgalom arányában betervezi, most azonban az ukrajnai háború miatt megháromszorozódott a landoló gépek száma. A szerződésmódosítás indoklásában szerepel, hogy a háború kitörését követően kormányzati döntés született arról, hogy a Debrecen Nemzetközi Reptér a humanitárius folyosó részét képezi, így ennek eredményeként „zajosabb" lett a légikikötő. Itt nagyobb felszálló-súlyú gépekről van szó, sűrűbb érkezéssel-felszállással, ugyanakkor a vadászgépek hajtómű gázsugara is erodálja a pályát.

A kivitelezési munkálatok során többek közt javítják a betontáblák sérült éleit, töréseit, felületi sérüléseit, hézagokat töltenek ki, hibás részeket távolítanak el, egyes betontáblákat teljesen vagy részlegesen cserélnek, illetve karbantartják a meglévő burkolt fedett vízelvezető rendszert.

Vajda János elmondta, hogy a javítások teljes köre a terveknek megfelelően év végig befejeződik.