Egy légitársaság arra kéri utasait, álljanak mérlegre repülés előtt

Forrás: turizmus.com

 2023. május 31. 12:18

Az Air New Zealand Auckland nemzetközi repülőtérről induló járatain június elejétől július 2-ig több ezer utast kérnek meg arra, hogy álljanak rá a mérlegre.

Az adatgyűjtés önkéntes alapú, nem kötelező elvállalni az utasoknak, de a légitársaság felhívja a figyelmet arra, hogy senkinek sem lehet látni a súlyát, ugyanis nincsen kijelző és a folyamat teljesen névtelen. Az Air New Zealand szerint a mérés elősegíti a repülőgépek biztonságos és hatékony működését – írta meg a Euronews.travel.

"Mindent lemérünk, ami a repülőgépre kerül, a rakománytól kezdve a fedélzeti ételeken át a csomagtérben lévő poggyászokig. Az ügyfelek, a személyzet és a kézipoggyászok esetében átlagos súlyokat használunk, amelyeket a felmérés során kapunk" - magyarázza Alastair James, az Air New Zealand rakományellenőrzés-fejlesztési szakértője.

Minden súlyt fontos ismerni egy repülőn, így az utasok össztömegét is

Fotó: 123rf.com

 

Jelenleg a légitársaságok becsült tömeget használnak az utasok össztömegének meghatározására. Minden utas súlyát jellemzően 88 kg-nak feltételezik, illetve a másik gyakorlat, hogy a férfiak súlyát 93, a nőkét 75 kilónak határozzák meg.

Jelenleg a légitársaságok körülbelül 1 százalékkal több üzemanyagot töltenek be, mint amennyire szükségük van, így a szállítás során akár 0,5 százalékkal több üzemanyagot égetnek el. Azonban, ha kiderül, hogy átlagosan kisebb az utasok tömege a feltételezettnél, akkor ennek megfelelően kevesebb üzemanyagot tölthetnek be a gépbe. Mindezzel nem csupán jelentős összegeket takaríthatnak meg, de a szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkentheti a légitársaság.