Egy lépéssel közelebb Grúzia vízummentességéhez

Forrás: MTI

 2016. október 05. 21:48

Grúzia vízummentességéről elvi megállapodást kötött az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteit vezető nagykövetekből álló bizottság (Coreper).

A miniszterek tanácsa nevében hozott Coreper szintű döntés kilátásba helyezi a 3,7 millió lakosú posztszovjet állam polgárainak a könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség megadását, ugyanakkor további biztosítékokat szeretne a kaukázusi országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs beáramlás elkerülésére.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság vízummentességre vonatkozó javaslatát, amely szerint minden uniós polgár Grúzia területén és minden grúz állampolgár az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhatna.

A miniszterek tanácsa úgy véli, a vízumliberalizációra abban az esetben kerülhet sor, ha előbb – Párizs és Berlin javaslata szerint – szabályozás születne arról, hogy szükség esetén miként lehet egy ország vízummentességét azonnali hatállyal visszavonni.

A Coreper-döntés alapján az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia megkezdheti a grúz állampolgárok szabad uniós beutazásról szóló tárgyalásokat az Európai Parlamenttel – tájékoztatott a tanács.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Afganisztán megsegítésére rendezett kétnapos nemzetközi adományozó értekezlet szerdai zárónapján Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, Grúziának már rég meg kellett volna kapnia a vízummentességet az Európai Uniótól.