Egy nyaralás károsanyag-kibocsátása

Forrás: turizmus.com

 2018. március 22. 12:26

A turizmusnak talán át kellene vennie az autógyárak gondolatmenetét, amelyek hirdetéseikben újabban közlik, mennyi egy-egy új modell szén-dioxid-kibocsátása.

A svédek átlagosan hétszer többet repülnek, mint a világ állampolgárai. Igaz, nem elsősorban a  szuperhosszúságú amerikai és kontinentális járatokról van itt szó, hanem rövid távú nyaralásokról. Tény, hogy ez a nép egy évben többször is elutazik, szó szerint melegebb éghajlatra, nem beszélve a téli síhétvégékről, meg a belföldi Skandinávián belüli utazásokról. Mégis, nagy a felelősségük abban, hogy gondoljanak a turizmusnak, mint iparágnak a károsanyag kibocsátására, hiszen felelősek érte – írja a Vagabond című svéd újság szakpublicistája.

Véleménye szerint a turizmusnak másolnia tanácsos az autógyárak gondolatmenetét, amelyek hirdetéseikben újabban közlik, mennyi egy-egy új modell szén-dioxid-kibocsátása. Az utazási iparnak követnie kellene ezt, ad abszurdum egy-egy programcsomag esetében is.  Adják meg a lehetőséget a tudatos világjárónak, hogy ez alapján is választhasson pihenést.

A környék megismerésének egy környezetbarát módja

Fotó: pixabay.com

A sokcsillagos, sokmedencés all inclusive szállodák a legrosszabb végletet képviselik ebből a szempontból a cikkíró szerint. A kis vendégfogadók, a családi panziók, a bed and breakfast házak, vagy az Airbnb sokkal környezetbarátabb megoldás. Ráadásul itt egy-egy család megélhetését támogatja az, aki hozzájuk megy néhány napra vendégségbe. A szerző egy olasz esetet említ, amikor a házigazda egy kerékpáros kirándulást szervezett a náluk vendégeskedőknek, hogy felfedezhessék a szülővárosát, a környező olajfaligeteket, sajtkészítőket és bortermelőket.

A helyben termesztett ételeket fogyasztva tudja a turista, kinek köszönheti az ebédjét, sőt, sokszor személyesen is megismerkedik azokkal, akiknek a megélhetését biztosítja. Ezek a kis vállalkozások lehetnek a jövő turizmusának megmentői, emberléptékű, személyes kapcsolatokon alapuló élmények jöhetnek így létre, amikor a vendég részt vesz a helyi fesztiválokon, vagy akár főzőtanfolyamokon, és együtt vacsorázik a helybéliekkel. És közben nem kell kilométerek ezreit megtenni a különféle árukkal.