Egyelőre nem repülhet az USA-ba a Wizz Air

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. július 24. 08:49

Az USA közlekedési minisztériuma a napokban elutasította a Wizz Air légi teherszállítás engedélyezésére vonatkozó kérelmét. A légitársaság az amerikai légiközlekedési hatóság, a FAA vizsgálata után nyújthat be új kérelmet.

A Wizz Air még év elején nyújtott be az Európai Unió repülőterei és az USA között történő légi teherszállítás engedélyezésére vonatkozó kérelmet az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet az USA közlekedési minisztériuma a napokban elutasított – írja az aero.de.

A Wizz Air 2020 végén vásárolt egy használt Airbus A330-as teherszállító repülőgépet a Qatar Airwaystől, amellyel jelenleg charterjáratokat teljesít. Annak érdekében, hogy ilyen szolgáltatásokat az USA-ban is végezhessen, szüksége volt az amerikai kormánytól az ún. „Foreign Carrier Permit”-re.Az USA közlekedési minisztériuma az amerikai légiközlekedési hatóság, a FAA biztonsági aggályaival indokolta a döntést. A július 20-án kelt indoklás szerint a FAA jelen időpontban nem tudja eldönteni, hogy a Wizz Air feletti repülésbiztonsági felügyelet elegendő-e ahhoz, hogy támogassák a jogosultság megadását. Annak érdekében, hogy a FAA átfogó képet kapjon a légitársaságra vonatkozó biztonsági előírásokról, további információkat kíván beszerezni az EASA Európai Repülésbiztonsági Ügynökség és a magyar polgári légügyi felügyeleti hatóság közötti biztonságfelügyeleti megállapodás jellegéről. Amint az erre vonatkozó információk rendelkezésre állnak, a Wizz Airnek lehetősége nyílik arra, hogy újra benyújtsa a kérelmet – írták a cikkben.

Egyelőre nem teljesülhetnek a Wizz Air amerikai bővítési tervei

Fotó: 123rf.com

Az engedély megadását a légiközlekedésben dolgozók több szakszervezete is ellenezte, köztük a Southwest Airlines Pilots Association (SWAPA), az Allied Pilots Association (APA), az Independent Pilots Association (IPA) és a European Cockpit Association (ECA). Indoklásként egyrészt a Wizz Air kérelmének hiányosságaira mutattak rá, így pl. az APA jelezte, hogy a kérelem sem az amerikai úti célokról, sem a járatok tervezett gyakoriságáról vagy a menetrendről nem tartalmaz adatokat. Másrészt, mivel a légitársaság az adott időpontig nem rendelkezett ETOPS-engedéllyel, kérdéses, hogyan tudná versenyképesen teljesíteni a teherszállító járatokat, vagy később az utasszállító járatokat – az APA szerint ugyanis lehetséges, hogy a Wizz Air a teherszállítással csak az utasszállító tevékenység előtt szeretné „belökni az ajtót”.

Az amerikai pilóták ezenfelül a lehetséges versenyjogi problémáktól is óvtak. A Wizz Air részben az amerikai Indigo Partners befektetési céghez tartozik, amelynek az amerikai Frontier Airlines, a mexikói Volaris és a dél-amerikai JetSmart fapados légitársaságokhoz is köze van.

Ezen túlmenően az APA azt is követelte, hogy a Wizz Air dolgozói szabadon szerveződhessenek szakszervezetekbe anélkül, hogy attól kelljen tartaniuk, ez kihatással lesz a karrierjükre, valamint a FAA-nak rá kell mutatnia az esetleges biztonsági problémákra, köztük a személyzet túlfáradására.

Ugyanakkor, mint az Airportal.hu megjegyzi, a Wizz ezeket válaszaiban rendre visszautasította, az EASA pedig levelében ugyancsak arról írt, hogy megfelelő biztonsági felügyeletet gyakorol a légitársaság felett, mindenben megfelelve a nemzetközi előírásoknak, sőt azokat felül is múlva. Emellett visszautasította a hivatal az európai pilótaegyesület (ECA) vádjait, amelyek megkérdőjelezik a kompetenciáit.