Költségtudatosabbak lettek az amerikaiak – de utazni akarnak

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. október 30. 10:36

Nem csillapodik az utazási láz az Egyesült Államokban. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 85 százaléka tervez utazást egy éven belül. Ugyanakkor jobban odafigyelnek a költségekre is - ez az, ami alapvetően befolyásolja terveiket.

A reptéri zsúfoltság, a járattörlések és késések sem befolyásolják alapvetően az amerikaiak utazási hajlandóságát. A megkérdezettek 85 százaléka ugyanis a problémák ellenére is tervez belföldi vagy külföldi utat az elkövetkezendő egy évben. A felmérés, amelyet a tipit.com végzett 1700 utas megkérdezésével, azonban számos érdekességet rejt. Az utazási hajlandóságot nagymértékben két tényező befolyásolja: az idén nyáron is jól érzékelhető reptéri problémák (késés, járattörlés stb.) és az egyre emelkedő árak.Idén nyáron az utasok 57 százaléka volt kénytelen szembesülni a légi közlekedést érintő problémával – elgondolkodtató ugyanakkor, hogy kárpótlást vagy kompenzációt viszont csak 16 százalékuk kapott vagy kért. ( A kárpótlás összege 100-500 dollár közötti sávban mozgott.)

A reptéri problémák idén is nagymértékben befolyásolják az utazási kedvet

Fotó: 123rf.com

 

 

A továbbra is súlyos reptéri gondok miatt a megkérdezettek 93 százaléka akar változtatni utazási szokásain, jellemzően úgy, hogy a belföldi utazások esetén sokan (42%) a légi közlekedés helyett az autót választanák. Továbbra is sokan vágynak külföldre. A felmérés szerint minden második megkérdezett tervez külföldi utat, zömmel repülővel.

Az utazási terveket alaposan befolyásolja az infláció és az ezzel összefüggő áremelések. Ettől teszik függővé sokan, hova és mennyi időre tervezik következő útjukat. Az amerikai turisták ugyanakkor továbbra sem szűkmarkúak, hiszen 36 százalékuk többet tud és akar költeni a következő útján. Hogy ez mennyi? Nos, 40 százalékuk 1500-5000 dollárt tervez erre, de 13 százalékuk akár 10 000 dollárt vagy ennél is többet hajlandó áldozni a következő útjára. Ugyanakkor az infláció arra készteti az utazók négyötödét, hogy változtassanak eddigi utazási szokásaikon.

Érdekes, hogy még a viszonylag kis kiadásokra is odafigyelnek. Ilyen például a feladott poggyász költsége. Míg tíz évvel ezelőtt még az utasok 55 százaléka adott fel poggyászt – és csak 19 százalékuk utazott kézitáskával –, addig idén már az utasok 41 százaléka nem adott fel bőröndöt repülőgépes utazás esetén. Ez utóbbi változásban bizonyára szerepet játszott az is, hogy az USA-n belüli légi forgalomban minden egyes feladott csomagért külön fizetni kell.