Péntektől csak útlevéllel utazhatunk az Egyesült Királyságba

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 30. 18:36

A letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők kivételével 2021. október 1-jétől csak érvényes útlevéllel lehet belépni Nagy-Britanniába.

2021. október 1-jétől az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevélre lesz szükség. A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként, akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban – figyelmeztet honlapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata.

A brit belügyminisztérium még májusban közzétett, a határidő pénteki lejárta előtt megerősített szabálymódosítása szerint akiknek már megvan ez a státusuk, vagy beterjesztették folyamodványukat, de még várnak az elbírálásra, legalább 2025. december 31-ig beutazhatnak Nagy-Britanniába az állampolgárságuk szerinti országban kiállított személyazonosító okmányokkal – írja az MTI.

Ahogy azt korábban megírtuk, a belépéshez szükséges úti okmányokkal nem rendelkező utasok már az Egyesült Királyságba tartó járatokra való felszálláshoz sem kapnak engedélyt.

A brit belügyminisztériumi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a beutazó EU-állampolgárok továbbra is használhatják az automata ePassport beléptető kapukat a brit határállomásokon.

A turistáktól péntektől nem fogadják el a személyazonosító igazolványokat úti okmányként

Fotó: 123rf.com

Október 4-ig az országokat még piros, sárga és zöld kategóriába sorolja Nagy-Britannia (jelzőlámpa-rendszer), különböző szintű beutazási korlátozásokat kapcsolva az egyes színkategóriákhoz a legenyhébb tesztelési kötelezettségtől a házi karanténon keresztül a karanténhotelig. Magyarország jelenleg a sárga kategóriába tartozik. A sárga országokból beutazókat is két csoportra osztják aszerint, hogy be vannak-e oltva. A fertőzöttségen átesettség ténye nem jelent semmilyen könnyebbséget az Egyesült Királyságba történő beutazás során.Az oltásnak köszönhetően teljes védettséggel rendelkező beutazók számára a brit hatóságok könnyítéseket tesznek: mentesülnek a karanténkötelezettség alól, valamint a beutazást követően csak egy tesztet kell elvégezniük, míg a teljes védettséggel nem rendelkezők két PCR-teszt elvégzésére kötelezettek a tíznapos házi karantén ideje alatt. A beutazás előtti teszt, valamint a passenger locator form kitöltése mindenki számára kötelező.Október 4-én hajnali 4 órától megszűnik a jelzőlámpa-rendszer, és mindössze a piros kategória marad meg. A többiekre (köztük a Magyarországról beutazókra) könnyített beutazási szabályok vonatkoznak majd. Ettől az időponttól már a beutazás előtti tesztet sem fogják kérni a teljes védettséggel rendelkezőktől, amennyiben nem piros országból érkeznek.

Október végétől (a pontos dátumot egyelőre nem tették közzé) pedig az érkezés utáni 2. napi kötelező tesztet antigén teszttel (gyorsteszt) is teljesíthetik majd a védettséggel rendelkezők – áll a Konzuli Szolgálat honlapján.