Egyiptom lett a romániai turisták fő úti célja

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 10:42

Az egyik román utazási iroda vezetője szerint a tavasszal beindult „charterjáratözön” annak köszönhető, hogy az utazásszervezőknek volt elegendő bátorságuk felkínálni az egyiptomi pihenési lehetőségeket, az emberek pedig éltek vele.

„A turista általában oda akar utazni, ahova kedve tartja, nem pedig ahova lehet, ám a pandémia megváltoztatta a szokásokat, Egyiptom pedig ügyesen kitöltötte a többi közkedvelt desztináció által hagyott űrt” – nyilatkozta lapunknak George Cioceanu, a romániai Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (ANAT) alelnöke.

Tény, hogy az elmúlt két hónap üdvöskéje Egyiptom (Hurghada, Sharm El-Sheikh, Marsa Alam, nílusi hajóutak) volt, nem véletlen, hogy Románia legjelentősebb reptereiről hetente több mint tucatnyi charter – csak Temesvárról három – indul az afrikai országba.

Az alelnök szerint futótűzként terjedt a hír a lakosság körében, hogy egyetlen kiutazott csoport sem ütközött szervezési problémákba, az árak pedig szinte a felére zuhantak a pandémia előtti évekhez képest. Igaz, „a szolgáltatások minősége gyengébb, mint például Törökországban” – tette hozzá Cioceanu. Ráadásul a beutazáshoz elegendő egyetlen PCR-teszt, hazaérkezéskor pedig nem kellett karanténba vonulniuk az utasoknak.

Egyiptomba induló utasok a nagyváradi reptéren

Fotó: Facebook/Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér

Egyébként oltási igazolással Romániába bármely ország állampolgárát karanténmentesen beengedik.

Az alelnök elmondta, Görögország irányába is emelkedik az érdeklődés, sokan ruccantak volna át ortodox húsvétra. Csakhogy Románia az ünnepek előtt váratlanul a „sárga országok” listájára tette Görögországot, így az emberek lemondtak az utazásról. Az utazásszervezők most remélik, hogy május közepétől Görögország teszt nélkül is beengedi az oltottakat, elegendő lesz az oltási igazolás.

A nagy kérdőjel egyelőre a szintén közkedvelt Törökország. Ankara már 16 országgal megkötötte a kétoldalú megállapodást az oltások elfogadására, de Románia még hiányzik a listáról. A touroperatorok izgulnak, mert a szálláshelyeket, chartereket lefoglalták.

Lucian Boronea, az Accent Travel&Events vezetője a turizmus.com-nak megjegyezte, az „egyiptomi boom” maximum három évig tart még, mert fokozatosan újra a polc tetejére kerül Tunézia, az izraeli Eilat vagy Jordánia. „El kell mondanom viszont, hogy a tavasszal beindult charterjáratözön annak köszönhető, hogy a romániai utazásszervezőknek volt elegendő bátorságuk felkínálni ezeket az pihenési lehetőségeket, az emberek pedig éltek vele. Egyiptom példátlan sikeréhez viszont kellett az ottaniak rugalmassága is.”

Egyiptomot leszámítva hetente indulnak még charterek Temesvárról, Iaşi-ból, Bukarestből, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről Görögországba, Tunéziába Temesvárról, Iaşi-ból, Törökországba Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Bukarestből, Craiováról.

Boronea szerint 2021-ben a romániai turizmus premierje volt, hogy elindultak a charterek a Maldív-szigetekre, a Dominikai Köztársaságba és Kenyába.

Alin Burcea, a piacvezető Paralela 45 tour operator tulajdonosa szerdán a digi24. hírtelevíziónak elmondta, üdvös lenne számukra, ha a kormány végre átvállalná a nyaralók PCR-tesztje árának a felét, hisz egészségügyi akadályok miatt nem mindenkit lehet majd beoltani, és felszólította a kormányt, hogy „töröljék már el végre ezt a »sárga országok listát«”.

Egy PCR-teszt most átlag 270-390 lejbe (kb. 18.000-26.000 Ft) kerül (olcsóbb, mint tavaly), a Paralela 45 viszont szerződött egészségügyi intézményekkel kb. 14 ezer forintért csináltatja meg utasai tesztjét.