Egyiptomban fokozatosan újranyitják a szállodákat

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 04. 09:09

Khaled Al-Anani, egyiptomi idegenforgalmi és régészeti miniszter bejelentette, hogy szigorú járványügyi intézkedések mellett május 15-től a belföldi forgalom előtt megnyitják a Sharm el-Sheikh-i és a hurghadai szállodákat, júniustól már külföldi vendégeket is fogadnak.

A miniszter egy televízióműsorban mondta el, hogy egyeztetett Mustafa Madbouly miniszterelnökkel a szállodák újraindításának részleteiről. A hotelek május 15. és június 1. között maximum 25%-os töltéssel üzemelhetnek, júniustól maximum 50%-ra növelhetik a kapacitás-kihasználtságot – tájékoztatta lapunkat a bejelentésről Osama El-Gouhary egyiptológus és idegenvezető.

Számos feltételt kell ezen kívül is betartaniuk, egy például egy asztalnál az étkezések alkalmával maximum 4 fő foglalhat helyet, esküvőket, nagy létszámú rendezvényeket nem lehet megtartani, a szállodai dolgozók pedig 60 napig nem hagyhatják el az üdülőhelyet, utána mehetnek csak szabadságra, nehogy más településről behurcolják a fertőzést.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy júniustól a külföldi turisták fogadására is készülnek, ők akkor léphetnek be az országba, ha hivatalos igazolással rendelkeznek arról, hogy nem fertőzöttek.

Az étkeztetésben megszűnnek a büféasztalok, a fürdőmedencék klórtartalmát megemelik, a napozóágyak közötti távolságot is növelik. Az éttermi látogatók testhőmérsékletét belépéskor megmérik. Az éttermek egyszerre maximum 50%-os kapacitással üzemelhetnek.

Ha egy szálloda nem tartja be a korlátozásokat, akár a működési engedélyét is bevonhatják. Külön orvosi csapat felügyeli a szállodákban a szabályok betartatását.

A miniszter végezetül kiemelte, hogy közel egymillió fő dolgozik az egyiptomi turizmusban, ugyanakkor csak akkor nyitják meg teljes mértékben az ágazatot, ha a járványügyi mutatót minden szempontból megnyugtatóan alakulnak.

Az arab nyelvű műsor lényege Google-fordítóval is átjön.