Egymillió külföldi turista hiányzik Párizsból

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 16. 14:43

A brüsszeli és párizsi terrortámadásoknak súlyos hatásuk van a két város idegenforgalmára. A brüsszeli szállodák forgalma több mint 20 százalékkal esett vissza, a párizsi luxushoteleknek pedig óriási kedvezményekkel kell csalogatniuk a vendégeket.

A Visit Brussels kimutatásai szerint a belga főváros turizmusának forgalmi adatai drasztikusan visszaestek a március 22-i terrortámadásokat követő három hónapban. A brüsszeli múzeumok a megelőző évinél 35-38 százalékkal alacsonyabb látogatószámot regisztráltak. A szállodák foglaltsága áprilisban csak 53,9 százalékos volt, 22,1 százalékponttal alacsonyabb, mint 2015 áprilisában. Májusban 59, júniusban 66,3 százalékra emelkedett a foglaltság, ami 21,3, ill. 19,6 százalékpontos mínuszt takar.

Párizsban és Párizs környékén 25-45 százalékkal csökkentek az ötcsillagos hotelek árai – nyilatkozta François Navarro, a párizsi régió turisztikai bizottságának vezetője. A többi szállodakategóriában nem állnak rendelkezésre adatok, de az egész ágazatot megviselik a merényletek következményei. Főleg a külföldi vendégek kerülik el nagy ívben a francia főváros szálláshelyeit. A külföldi vendégéjszakák száma 9,9 százalékkal esett vissza az első félévben, ez Navarro szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy egymillió turista nem utazott el Párizsba.

Főleg a külföldi vendégek kerülik el nagy ívben a francia fővárost


Súlyos veszteségekről számolt be Brugge is. A belga város városnéző csónakjait például 22 százalékkal kevesebb (400 280) turista vette igénybe az év első hat hónapjában, amit a helyiek a belga hírügynökség beszámolója szerint a terrorcselekmények hatásának tudnak be.

A belga gazdasági minisztérium július végén tett bejelentése szerint az adóbevételek 760 millió euróval estek vissza a terrortámadások következményeként. Egymagában a turisztikai szektor közvetett adóinál 359 millió eurós hiány volt.

A párizsi régióban 750 millió euróra becsülik az ágazat első félévi veszteségeit, ez év végéig a duplájára, 1,5 milliárd euróra emelkedhet. A becslések során a turisták által előnyben részesített éttermek és üzletek veszteségeit is figyelembe vették. (Forrás: n-tv.de)