Egymilliót meghaladó utasrekord a Budapest Airporton

Forrás: turizmus.com

 2017. május 09. 17:37

Ha az utasszám-növekedés ilyen mértékben folytatódik, előfordulhat, hogy fel kell gyorsítani egy újabb terminál terveinek előkészítését – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Folytatódik az utasforgalom negyven hónapja tartó töretlen növekedése a budapesti repülőtéren. A Budapest Airport legfrissebb adatai szerint 1 088 672 utas érkezett és indult a repülőtérről idén áprilisban, ami 17,5 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adathoz képest.  Áprilisban még sohasem volt hétszámjegyű az utasforgalom. Szemléletes példa, hogy két évvel ezelőtt júliusban és augusztusban volt hasonló a forgalom a 2A és B terminálon, mint az idei áprilisi napokban.

Miközben Európa más országaiban is folytatódik a légiközlekedés bővülése, ami a földrészen jelenleg 7 százalékos átlagot jelent – Budapest ennek majdnem a két és félszeresét produkálta. A gyors növekedésben kulcsszerepet játszott, hogy csak az év első négy hónapjában máris 11 új járatot indítottak a légitársaságok, és az év végéig már 13 további új útvonal repülését jelentették be Budapestről.

„Légitársasági partnereink majdnem 800 ezerrel több ülőhelyet kínálnak a nyári menetrendi időszakban, mint 2016-ban, ami közel 8 százalékos többletet hoz a nyári csúcsban. Ha az utasforgalom növekedése ilyen mértékben folytatódik, úgy előfordulhat, hogy fel kell gyorsítanunk egy újabb terminál épület terveinek előkészítését" – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A Wizz Airt tavaszi járatnyitásai a Budapest Airportról

Fotó: Budapest Airport

A forgalom gyors növekedése miatt indította el a Budapest Airport a tavalyi évben a BUD 2020 névre keresztelt, összesen mintegy 50 milliárd forintos (160 millió eurós) ötéves repülőtér fejlesztési programját. Ennek keretében már az idén átadnak egy 145 szobás új szállodát a 2B Terminál közvetlen közelében, már épül a 10 ezer négyzetmétert meghaladó alapterületű új B-oldali utasmoló a nem schengeni forgalom számára, nyáron egyszerre két csomagküldő szolgálat kap új logisztikai bázist az 1-es terminál közelében, bővülnek a repülőtéri parkoló kapacitások és elindult a légi áruszállításhoz kapcsolódó Cargo City kialakítása a 2-es terminál közelében.

Kapcsolódó cikkek