Egyre kevesebb a graffiti a vonatokon

Forrás: turizmus.com

 2016. február 03. 12:55

Egymás mellé helyezve egy 8 kilométer hosszú és 2 méter magas, a Keleti pályaudvartól Rákos állomásig érő festményt tennének ki azok a graffitik, amelyeket a MÁV-START 2015-ben a személyszállító vonatok külső és belső felületeiről eltávolított.

Évek óta folyamatosan csökken a vasúti személyszállító járműveken található graffitik száma.

Míg 2009-ben még összesen több mint 87 ezer négyzetméternyi felületet kellett megtisztítani, 2015-ben ez a szám 16 ezerre csökkent. A tisztítás a vasúttársaságnak tavaly összesen több mint húsz és fél millió forintjába került – közölte a MÁV-START. A rongálások leginkább a budapesti elővárosi vonalak – például Budapest–Tatabánya–Győr, Budapest–Cegléd, Budapest–Vác–Szob – mentén fordulnak elő.

A MÁV-START a 2008 májusában indított graffitimentesítési programja keretében a graffitimennyiség évi 20 százalékos csökkentését irányozta elő. Ezt eddig sikerült túlteljesíteni. Az elmúlt években több százmillió forintot költött erre a vasúttársaság. A csökkentő graffitiszámban a fokozott őrzés-védelem és a legutóbb beszerzett FLIRT-ök fedélzeti kamerarendszerének visszatartó hatása is megmutatkozhat.

A társaság közleményében felhívja a figyelmet, a graffitizők bűncselekményt követnek el, az okozott kár mértékétől függően rongálás vétségét vagy bűntettét valósítják meg, ami szabadságvesztést és kártérítési kötelezettséget vonhat maga után.

A cég ezzel együtt szervezett keretek között támogatja a tulajdonában álló területek esztétikusabbá tételét, akár falfestéssel is, így lehetőséget adott több csoportnak és művésznek, hogy kerítéseket, aluljárókat dekoráljon ki.