Egyre nagyobb gondot jelentenek a részeg utasok

Forrás: MTI

 2017. augusztus 14. 14:52

Egyre nagyobb gondot jelentenek a részegeskedő emberek a brit repülőtereken és -járatokon, egy év alatt csaknem 50 százalékkal nőtt az őrizetbe vett ittas utasok száma hétfőn ismertetett adatok szerint.

2016 februárja és 2017 februárja között 387 utast tartóztattak le a brit repülőtereken. Egy évvel korábban még csak 255 ilyen esetet jegyeztek fel - közölte kutatásai eredményeit a BBC. A brit közszolgálati műsorszóró azoktól a rendőrkapitányságoktól kért adatokat, amelyek közelében jelentősebb forgalmú repülőtér működik. Húszból 18 helyről kaptak válaszokat.

Megkeresték a Unite szakszervezeti szövetséghez tartozó légiutas-kísérőket is, a közvélemény-kutatásban részt vevő négyezer légiutas-kísérő közül minden ötödik panaszkodott arra, hogy fizikai zaklatást kellett elszenvednie.


A Virgin légitársaság egyik korábbi utaskísérője a BBC hírtelevízió hétfői adásában úgy fogalmazott: azt hiszik róluk, hogy "bártündérek" az égben. Egyes utasok fogdosni akarják a mellüket, a feneküket vagy a lábukat - osztotta meg tizennégy évi tapasztalatát Ally Murphy.

2016 júliusában a legnagyobb brit légitársaságok és repülőterek szabályrendszert fogadtak el a kellemetlenkedő utasok kezelésére. Ennek keretében arra kérték a vámmentes üzleteket, figyelmeztessék vevőiket, ne fogyasszák el a gépen a náluk vásárolt alkoholt. A légiutas-kísérőket pedig sürgették, ne adjanak szeszesitalt részegnek tűnő utasoknak.

A BBC felmérésében részt vevő utaskísérők több mint negyede nem is hallott a szabályrendszerről, akik ismerik, azoknak csak 23 százaléka találta hasznosnak. "Nem működik. Napi, heti, havi rendszerességgel tapasztalunk incidenseket. A vámmentes üzletekben árusított alkohol a gondok legjelentősebb forrása" - mondta egy név nélkül nyilatkozó légiutas-kísérő.

Nagy-Britanniában akár kétévi szabadságvesztést vonhat maga után, ha egy utas ittasan lép a fedélzetre vagy ott részegedik le. A szigetország nemzetközi repülőterein azonban nem érvényes az alkohol napszakhoz kötött árusítására vonatkozó előírás, a bárok akár már hajnali négykor kinyithatnak, hogy kiszolgálják az utasokat.

A brit repülőterek utasforgalma tavaly meghaladta a 270 milliót, és becslések szerint évente mintegy 300 millió fontot költenek szeszes italokra. Ez ötöde az 1,5 milliárd fontos teljes forgalomnak.
A légügyi hatóság - részben a bejelentés lehetőségeinek javulása miatt - 600 százalékos emelkedést tapaszalt az utasincidensek számában 2012 és 2016 között, ezek többsége "az alkoholhoz köthető" - közölték.

A légitársaságok Airlines UK nevű szövetsége - soraiban például a Virgin, a British Airways és az EasyJet vállalattal - sürgeti, hogy a kormány tegyen erőfeszítéseket az ügyben. Szeretnék elérni, hogy az utasoknak törvény tiltsa az általuk vásárolt szeszes ital felbontását a repülőgépeken. A belügyminisztérium közölte, fontolóra veszi, hogy szigorítson a szabályokon.


A légitársaságok Nagy-Britanniában korlátozhatják az utasoknak a fedélzeten árusított alkohol mennyiségét. A Jet2 azonban például másfajta tilalmat vezetett be: a reggel 8 előtt induló járatain tilos szeszesitalt felszolgálni.