Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus Németországban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 25. 17:03

Az ADFC, a német általános kerékpáros klub minden évben az ITB kiállításon mutatja be éves jelentését. A kiállításon hazánk kerékpáros turisztikai kínálatát a nemzeti standon belül a BalatonBike365 képviselte.

A szervezet által készített 2024-es tanulmány alapján egyértelműen kijelenthető, hogy mind az állami, mind pedig a magánszektorban a kerékpáros turizmusra érdemes, kell és lehet is építeni: csak Németországban 2023-ban 34,7 millióan vettek részt egy- vagy többnapos kerékpáros kiránduláson.

Az egynapos és a többnapos kerékpáros utak száma is nő

Kerékpáros motivációval 3,6 millióan indultak útnak, amely esetében minimum 3 éjszakát töltöttek el kereskedelmi szálláshelyen. 1-2 éjszakás, ugyancsak kerékpáros turisztikai céllal mintegy további 7 millió fő indult útnak, nyaralásuk alatt pedig mintegy 10 millióan használtak kerékpárt 2023 során. Azon megkérdezettek közül, akik eddig nem terveztek kerékpáros utazást, minden második válaszolt úgy, hogy elképzelhetőnek tartja, vagy akár tervezi is, ez pedig további több tíz millió potenciális kerékpáros vendéget jelent. A napi kerékpáros kirándulások száma éves szinten 455 millióra nőtt, ami azt jelenti, hogy egy fő átlagban 12,5 napi kiránduláson vesz részt évente.

A kutatás alapján az ország infrastrukturális fejlesztései során még inkább figyelembe kell majd venni az elektromos kerékpárok dinamikus térnyerését, hiszen Németországban a vendégeknek már 43,1%-a elektromos kerékpárral vág neki az útnak.

 

Sokan nem saját, hanem bérkerékpárral utaznak

Az éves jelentésben első alkalommal foglalkoznak az utazásuk alatt kerékpárt használók azon csoportjával, akik esetében nem a kerékpározás a fő utazási motiváció. Ez a 10 milliós szegmens nagyjából 37%-ban használ bérkerékpárt. Átlagosan egy 6 napos út esetében 27% használja minden nap a kerékpárt. A kutatásból az is kiderült, hogy ezeknek a turistáknak a 79%-a napi kirándulásra és a helyi látványosságok megtekintésére használja a kerékpárt.

A kutatás az egy- vagy kétnapos túrázok kerékpáros motivációját is felmérte. Az ilyen utazáson résztvevők az alábbi céllal indulnak útnak: többet látni a környékből, olyan helyeket felkeresni, amelyek csak kerékpárral érhetőek el, saját egészsége megőrzése érdekében sportolási céllal, utazás során aktívnak maradni, fenntartható módon utazni.

Az is kiderült, hogy a hosszabb kerékpáros utazáson résztvevők több mint fele, bőven fél évvel az utazás előtt dönt és foglalja le következő utazását. A legnépszerűbb hónapok a szeptember és az október, ennek oka a kiszámíthatóbb és enyhébb időjárás.

A szállások kiválasztásánál az egy- és a többnapos vendégek preferenciája eltér. A kerékpáros vendégek minden szállástípust igénybe vesznek, legyen az szálloda, panzió, magánszálláshely vagy akár diákszállás. Számukra a legfontosabb kritérium az elhelyezkedés, az ár-érték arány, a biztonságos kerékpármegőrzés, illetve a BalatonBike365 által is promotált egyéjszakás ajánlatok és kerékpárosbarát szolgáltatások megléte.

Csak Németországban 2023-ban 34,7 millióan vettek részt egy- vagy többnapos kerékpáros kiránduláson

Fotó: 123rf.com

A szálláshely szolgáltatók esetében ajánlott a saját foglalási felület megfelelő karbantartása vagy létrehozása, ugyanis a kerékpárosok több mint fele a direkt foglalást részesíti előnyben. Nem meglepő eredmény, hogy a kerékpárosok között a legnépszerűbb OTA felületek a Booking.com és az Airbnb.

Az utazás előtt és során a tájékozódás legfontosabb forrásai természetesen az online csatornák, ezeket követik az utakat jelző táblák és a turisztikai információs pontok. Legnépszerűbb a Google Maps és a Koomot alkalmazások, amelyeket a Outdooractive és az Open Street Maps követ.