Egyre több fiatal a balatoni hajókon

Forrás: turizmus.com

 2018. október 30. 13:56

Október 23-án lezárult a 172. balatoni hajózási szezon, az utasok száma meghaladta a 750 ezer főt, amire utoljára 10 éve volt példa.

A BAHART az idei főszezonban is reprezentatív elégedettség felmérést végzett a menetrendi- és sétahajók, illetve a komphajók utasai körében. Összesen csaknem 2.000 kitöltött kérdőív alapján összesítették az idei utaselégedettségi mutatókat.

Idén tovább nőtt a belföldi utasok száma, 2018-ban is a fővárosból és Pest megyéből érkezett a legtöbb utas, de meghatározó küldő terület a Balaton környéke: Somogy, Veszprém és Zala megye is. Elsősorban a 29-55 év közöttiek - családdal vagy párral - veszik igénybe a hajózási szolgáltatásokat (70%), tovább növekedett az előző évhez képest (+5%) a fiatalabb, 15-29 éves korosztály aránya. A válaszadók 11%-a volt idén külföldi utas. A megkérdezett külföldi vendégek főként a német nyelvterületről érkeztek.

A külföldi vendégek főként a német nyelvterületről érkeztek

Fotó: turizmus.com

2017-hez képest tovább nőtt azon vendégek aránya (+4%), akik évente többször is igénybe veszik a menetrendi- és sétahajó szolgáltatásokat. A társaság mottójával összhangban (Ha Balaton, akkor Hajózás!) szintén nőtt idén azok aránya, akik tudatosan előre eltervezik a kirándulást, a hajóprogramot, és a kereséshez, tervezéshez a BAHART online felületein tájékozódnak.

Az utasok véleménye alapján a hajózási szolgáltatások színvonala tovább javult, a kiszolgálással és a hajók állapotával az utasok egyaránt meg voltak elégedve. A BAHART menetrendi és sétahajó szolgáltatása esetében az utasok megfelelőnek vagy színvonalasnak ítélték meg a hajók állapotát (tisztaság, mosdó, büfé). A hajón dolgozók munkájára és a pénztári, kikötői személyzet munkájára több mint 90% adott az ötfokozatú skálán 4-es, 5-ös minősítést, melynek során a jegykiadásra, a jegykezelésre, a kommunikációra és a segítőkészségre kérdeztek rá.

A válaszadók 80 - 90%-a válaszolta azt, hogy az ár összhangban van a kapott szolgáltatással és annak színvonalával. A megkérdezett utasok véleménye szerint a szolgáltatások színvonala a korábbiakhoz képest a sétahajók esetében tovább javult, a menetrendi hajók esetében stagnál vagy javult.

Az utasok a programhajók kínálatát színvonalasnak tartották. A hosszabb menetrendi hajózás estében az út alatt igénybe vehető egyéb programelem vagy a szolgáltatástartalom további fejlesztésének igénye merült fel az utazók körében (pl.: gyerekjátszó sarok, utastájékoztatás, digitális és képi információs anyagok).

Kapcsolódó cikkek

Premier előtt a Titanic II

2018. október 24.