Repülős utazásnál a teljes körű tájékoztatás fontosabb lett, mint az ár

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 02. 14:34

A repülős utazást tervezők többsége Európán belül maradna, a védettségi igazolvány nem, de a kötelező karantén már akadálya lehet az utazásnak, és nem feltétlenül az ár a legfontosabb szempont foglalás előtt – derül ki a repjegy.hu felméréséből.

Több mint 3200-an válaszoltak az oldalon közzétett felmérésre, amely a 2021-es utazási tervekre és repülőjegy-foglalási preferenciákra  kérdezett rá. A nem reprezentatív online felmérés idén júniusban zajlott.

 

Tengerparti pihenés – Európán belül

A megkérdezettek túlnyomó többsége nem zárta ki az idei repülős utazás lehetőségét: 43% biztosan tervez repülős utazást az idei évben, míg további 39% elképzelhetőnek tartja ezt. Csupán 18% nyilatkozta, hogy biztosan nem ülne repülőre ebben az évben.

Azok közül, akik terveznek külföldre utazni 2021-ban, 57% pihenés, nyaralás, 39% családlátogatás, 38% városlátogatás, céljából utazna, míg üzleti útra, illetve munka vagy tanulás céljából csupán 3-3% indulna. Az úti cél tekintetében a túlnyomó többség (81%) Európán belül maradna, míg a sokak által közkedvelt egzotikus országokba vagy Észak-Amerikába csupán a válaszadók 10-12%-a utazna. (A kérdéseknél több választ is meg lehetett jelölni.)

Előre gondolkodás vagy kivárás?

A felmérés arra a kérdésre is kereste a választ, hogy az utasok mikorra időzítik a repülőjegyük foglalását: inkább kivárnak a döntéssel vagy minél előbb lefoglalják a kiválasztott repjegyet?

Az eredmény közel döntetlen lett, hiszen a válaszadók 53%-a inkább kivár a foglalással, hogy lehetőleg ne változzanak a körülmények az utazás előtt (pl. beutazási szabályok), míg 47% minél előbb igyekszik lefoglalni a repülőjegyét, hogy  kedvezőbb árakat kapjon és biztosan meglegyen a helye utazásához.

 

Utazási szabályok: karantén, tesztelés, védettségi igazolás?

Érdekes látni, hogy a különböző beutazási szabályok és előírások (kötelező karantén, tesztelés, védettségi igazolás megléte) hogyan befolyásolják az utazási döntést.

 

A válaszadók közel 80%-a nem utazna el, ha az érkezési úti célon kötelező karantént írnak elő, és csupán 9% lenne hajlandó ebben az esetben is utazni. A kötelező teszteléssel kapcsolatban már elfogadóbbak az utasok: az előírt PCR-teszt 27%, míg a gyorsteszt 37% számára nem jelent gondot.

A védettségi igazolvánnyal történő utazást viszont elsöprő többségben támogatták a válaszadók: 83% választotta azt, hogy biztosan elutazna, ha a védettségi igazolvány feltétele a választott országba történő belépéshez, míg azok száma, akik ennek ellenére sem utaznának el, csupán 9% volt.

 

A foglalásnál nem csak az ár számít

A repülőjegy-vásárláskor újabb, korábban talán kevésbé lényeges szempontok is megjelentek, mint például a biztonsági intézkedések, a rugalmas foglalási lehetőségek vagy a minél szélesebb körű tájékoztatás. A válaszadóknak 1-5-ig terjedő skálán kellett értékelni, hogy az egyes tényezők mennyire meghatározóak a foglalás során.

 

Ugyan, ha csak egy hajszállal is, de a teljes körű tájékoztatás az utazással kapcsolatban megelőzte a kedvező árat a válaszadók körében. Míg előbbit 4,8-ra értékelték fontosság tekintetében utasaink, addig utóbbit 4,7-re.

A lemondható és rugalmas foglalás szintén döntően képes befolyásolni a repülőjegy-vásárlókat, hiszen közel 80% válaszolta azt erre a két kérdésre, hogy nagyon fontos szempontok a foglalás közben.

Az egészségügyi biztonsági intézkedések a repülőn vagy a reptéren feltehetőleg az elmúlt 1,5 év eseményei végett kerültek előkelő helyre, hiszen a válaszadók 83%-a mondta azt, hogy ez döntően képes befolyásolni repülőjegy foglalását a repjegy.hu nem reprezentatív felmérése szerint.

(Borítókép: 123rf.com)