Egyre több magyar utazó használja bankkártyáját

Forrás: turizmus.com

 2015. február 05. 13:13

Egyre több magyar utazó fizeti bankkártyával a szállásköltségeit az utazási irodában vagy az interneten, tízből nyolcan pedig el is viszik magukkal a plasztikot külföldi magánútjukra – derül ki a MasterCard felméréséből.

Mivel kockázatos lehet nagy mennyiségű valutával utazni, a téli sportok kedvelői és a télből a nyárba utazók is jobban járnak, ha indulás előtt tájékozódnak a külföldi kártyás fizetés lehetőségeiről, és magukkal viszik bankkártyájukat.

A MasterCard kutatása szerint tavaly valamivel több kártyabirtokos utazott külföldre magáncélból (37%), mint az előző években. A többség (85%) most is városnézés vagy vízparti nyaralás miatt hagyta el az országot, míg a megkérdezettek 5%-a síelni volt. Tíz utazóból nyolc vitte magával külföldre MasterCard kártyáját, és 58%-uk – 5%-kal többen, mint tavaly - használta azt külföldön vásárlásra vagy készpénzfelvételre.

A kutatásból az is kiderül, hogy a kártyabirtokosok egynegyede továbbra is úgy gondolja, hogy bankkártyája nem használható külföldön, pedig MasterCard kártyával rendelkező honfitársaink ma már a világ több mint 170 országában fizethetnek kártyájukkal, köztük Haitin, Zimbabwében és a Cook Szigeteken. A bankkártya a jelentősebb síközpontokban is széleskörűen használható, akár síbérlet vásárlására, sífelszerelés bérlésére, de számos szupermarketben is fizethetünk vele, és ne felejtsük el, hogy szükség esetén külföldi ATM-ekből is egyszerűen vehetünk fel pénzt.

Egyre több magyar utazó választja a kártyás fizetést az utazás tervezésekor, a szállás és a repülőjegy foglalásakor. Összességében elmondható, hogy a szálláshoz köthető költségek 33%-át, az utazással kapcsolatos kiadások (pl. repülőjegy) 34%-át fizetik a magyarok bankkártyával. Többségük utazási irodákban használja a kártyát, de egyre többen fizetnek az interneten keresztül, vagy a külföldi célállomáson.

Akik belföldön rendszeresen kártyával fizetnek, külföldön is nagyobb valószínűséggel választják ezt a fizetési módot a boltok pénztárainál, éttermekben, szállodákban vagy benzinkútnál - míg azok, akik itthon sem használják a bankkártyájukat (vagy csak nagyon ritkán), többnyire a plasztik nélkül indulnak külföldre – derül ki a MasterCard kutatásából.

A pénzváltás még mindig rendkívül népszerű Magyarországon: a külföldre utazók közel 3/4-e vásárol valutát pénzváltónál még Magyarországon. A megkérdezettek 38%-a szerint veszélyesebb nagyobb mennyiségű valutával külföldre utazni, mint ha csak a bankkártyájukat vinnék magukkal, a többség mégis vállalja ezt a kockázatot.