Egyre többen használnak bankkártyát külföldön

 2013. július 10. 12:05

A külföldön nyaralók közül sokan készpénz helyett már inkább bankkártyával indulnak útnak – derül ki a CIB Bank megbízásából készített kutatásból.

 

Az országhatáron túli utazások során egyre népszerűbb kártyahasználat jól látszik a bank saját statisztikáiban is: a plasztikkártya tulajdonosok június és augusztus között közel 30 százalékkal költenek többet bankkártyával külföldön, mint az év többi hónapjában.
A kutatásból kiderül, hogy a külföldre utazók többsége év közben, havonta félretett megtakarításából gazdálkodja ki a nyaralásra valót.
A CIB Bank megbízásából a Xallis Consulting által 30-55 év közötti nagyvárosiak körében végzett kutatás* eredményei szerint a külföldön nyaralók többsége nem készpénzt visz az utazásra, hanem a bankkártyájára támaszkodik a nyaralás során. 38 százalékuk válaszolta, hogy kártyáját fizetésre, 23 százalékuk pedig készpénzfelvételre használja. Mindössze a külföldön nyaralók 39 százaléka vált valutát indulás előtt. Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint a magas külföldi bankkártya-használat népszerűségét erősíti, hogy bizonyos bankkártyákhoz díjmentes készpénzfelvétel is társul, így a határon túl nem kell extra költségekkel számolni.
false
Jól mutatja a plasztikkártyák határon túli használatának egyre növekvő arányát, hogy a CIB Bank adatai szerint tavaly már a kártyás tranzakciók 11 százaléka történt külföldön, a kártyahasználat csúcsszezonja pedig egybeesik a nyaralási szezonnal. A nyári hónapokban majdnem 30 százalékkal többet költenek az ügyfelek külföldön, mint a többi hónapban, a legnagyobb növekedés pedig a szállodai költésekben mutatkozik. A külföldi kártyahasználat több mint harmada nyaralásszervezéshez kapcsolódik (szállodafoglalás, repülőjegy vásárlás, stb.), de sokan használják kártyájukat áruházakban és benzinkutakon is. Az átlagos készpénzfelvétel összege külföldön 48000 forint, a leggyakrabban felvett összeg pedig 100 euró. Azok, akik használják a kártyájukat külföldön, átlagosan évente körülbelül négyszer használnak ATM-et határainkon túl. A külföldön bonyolított tranzakciók több mint 80 százaléka vásárláshoz kapcsolódik, közel ötöde pedig készpénzfelvételhez. A külföldön kártyájukat használók igen magas arányban (90%) rendelkeznek utasbiztosítással is.
A CIB kutatásából az is kiderül, hogy a külföldre utazók többsége (65%) havonta félretett pénzből spórolja meg a nyaralásra valót, de vannak akik a szülők által fizetett útra mennek (12%) vagy banki hitelből (9%), esetleg más kölcsönből fedezik utazásukat (3%). Az utazási célpontok között Nyugat-Európa a legnépszerűbb, ide tart a külföldön nyaralók fele. Az országok közül idén is Horvátországba utaznak a legtöbben, déli szomszédunkat pedig Olaszország követi a népszerű célpontok között. A CIB szakértői a határon túli bankkártyás tranzakciók további növekedésére számítanak. Ezt minden bizonnyal segíti, hogy a legkedveltebb külföldi úti cél, Horvátország esetében például a CIB horvát testvérbankjának, a PBZ készpénzkiadó automatáiból 641 helyen lehet díjmentesen kunához jutni a CIB Bank egyik kártyájával.
A kutatás 500 fő részvételével készült. Az országos mintában nagyvárosi, ABCD státuszú 30-55 évesek vettek részt. A minta nemre és életkorra reprezentatív, földrajzilag arányos.