Egyre többen indulnak többnapos túrákra itthon

Forrás: turizmus.com

 2023. április 20. 11:04

Hamarosan meghaladhatja a 70 százalékot is a hosszabb, több napon át tartó túrákra induló természetjárók aránya egy friss felmérés szerint. A többnapos túrákra indulók kétharmada szálláshelyen, harmada pedig saját sátorban tölti az éjszakát.

A Fjällräven egy friss magyarországi, reprezentatív kutatás keretében immár másodszor vizsgálta a hazai túrázási szokásokat.

A kutatás résztvevőinek háromnegyede szokott túrázni, mintegy kétharmaduk pedig rendszeres természetjáró. Minden második megkérdezett évente több alkalommal is túracipőt húz, 15 százalékuk pedig elkötelezett túrázó, ők legalább havonta, de akár hetente útra kelnek a vadon felfedezése érdekében – derül ki a felmérésből.

A túrák időtartamát tekintve az elkövetkező időszakban jelentős változásra érdemes számítani a felmérés eredményei alapján: a válaszadók közel 40 százaléka szokott többnapos túrán részt venni, harmaduk pedig ugyan még nem próbálta, de már kifejezetten készül erre.

Érdekesség, hogy a nők körében öt százalékkal magasabb, mintegy 36 százalék azok aránya, akik eddig nem próbálták ki, hogy milyen a természetben éjszakázni, de a jövőben tervezik. Életkor szerint a 20-29 év közöttiek körében a többi korcsoporthoz képest kiugróan magas azok száma, akik már fontolgatják, hogy a vadonban verjék fel a sátrukat az elkövetkező időszakban. A többnapos túrákra vállalkozók kétharmada turistaházban vagy másfajta szálláshelyen szokott éjszakázni, 35 százalékuk viszont a sátorozást választja. A sátorral túrázók többsége teljesen nomád körülmények között, a vadonban tölti az éjszakát, s kisebb arányban vannak azok, akik a fizetős kempingeket választják.

A válaszadók háromnegyede vallotta magát rendszeres természetjárónak

Fotó: 123rf.com

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a hazai természetjárók miként választják ki a túraútvonalaikat. Több mint 40 százalékuk előzetes tervezés nélkül, csak a túrajelzéseket követve indul útnak, a válaszadók nagyobb hányada ugyanakkor előzetes felkészülést követően – egyénileg vagy csoportosan – egy előre kiválasztott túraútvonalon halad.

A felmérésben résztvevők harmada erre a célra online vagy applikáció formájában elérhető térképeket, túratervezőket használ, utánuk következnek közel 20 százalékos aránnyal a hagyományos térképet használók, a fennmaradó 7 százalék pedig vezetett túrákon vesz részt, vagy túraklubbal indul útnak. Az online vagy okostelefonon elérhető túratervezők felhasználói körében számottevő különbséget mutat a férfiak (36%) és a nők (25%) aránya.

Idén is megrendezik a Fjällräven Vándortúrát augusztus 28. és 31. között, így a többnapos túrára vágyók szervezett körülmények között próbálhatják ki, milyen a természetben barangolni és az éjszakákat sátorban tölteni. A négynapos gyalogtúra 74 kilométer hosszú és a Mecsek legszebb részein halad át. A rendezvényre az esemény honlapján lehet jelentkezni.