Egyre tudatosabb utazók vagyunk

Forrás: turizmus.com

 2014. december 25. 13:08

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett, az utasok jogaival foglalkozó Eurobarométer felmérése szerint, három uniós polgárból egy van tisztában az utasok jogaival és kötelezettségeivel.

Ugyanakkor a fogyatékosságuk vagy korlátozott mozgásképességük okán segítséget igénybe vevő utasok 81%-a úgy nyilatkozott, hogy utazása során elégedett volt a szolgáltatással. Az eredmények rámutatnak, hogy a megkérdezettek mindössze 29%-a hallott az utasjogok közelmúltban történt kibővítéséről, melynek eredményeképpen azok az Unión belül valamennyi közlekedési módra – légi, vasúti, vízi és autóbuszos utazásokra egyaránt – érvényesek.

A felmérés során Magyarországon 1044 interjú készült, amely szintén elsősorban a turizmus közlekedési oldalát mérte fel, azon belül részletezve hogy mennyire elégedettek az utasok a repülő, vonat, hajó, komp és más közlekedési eszközön történő utazással, sőt a kombinált utazási formákkal, és voltak-e a panaszaik a szolgáltatással. Külön rákérdeztek a mozgásukban akadályozott személyek ellátására és azt is felmérték, hogy akik nem voltak elégedettek, közülük hányan tettek panaszt emiatt.