Néhány év múlva egységes uniós kártyákkal utazhatnak a fogyatékkal élők

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 14:50

Az Európai Parlament elfogadta az európai fogyatékossági kártyáról és a fogyatékkal élők európai parkolókártyájáról szóló rendeletet.

Az Európai Parlament elfogadta azt a rendeletet, amely a fogyatékkal élő uniós állampolgárok számára a más uniós tagállamokban történő legfeljebb három havi tartózkodás, például nyaralás idején egyenlő hozzáférést biztosít a fogyatékkal élőket az adott országban megillető különleges feltételekhez, például kedvezményekhez.

A rendelet értelmében a fogyatékkal élők a jövőben egységes európai fogyatékossági kártyát, valamint európai parkolókártyát igényelhetnek majd. Az Európai Unió bizottsága tavaly szeptemberben tette közzé az egységes kártyákra vonatkozó javaslatát.

A rendeletet még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának, azonban ez már csak formalitásnak számít – írja a Reisereporter.

A két uniós kártya a fogyatékkal élők mobilitását hivatott segíteni

Fotó: 123rf.com

Az európai fogyatékossági kártya az Európai Unió összes tagállamában igazolni fogja a fogyatékossági státuszt, birtokosa az egész EU területén különleges feltételekkel vehet majd igénybe szolgáltatásokat – legyen szó kedvezményes múzeumi belépőjegyről, utazásról a tömegközlekedési eszközökön, vagy speciális segítségnyújtásról.

Az európai parkolókártya továbbfejlesztett változata valamennyi uniós tagállamban garantálja majd a fogyatékkal élők számára fenntartott parkolóhelyek és létesítmények használatát. A kártya a nemzeti parkolási igazolványok helyébe fog lépni.

Az uniós tagállamoknak két és fél évük lesz a kártyák bevezetésére, azonban még további 12 hónap is eltelhet, mire az első igazolványokat kiállítják.