Egységes európai utazási szakpolitikát sürget az ECTAA

Szerző: dr. Neiger Kata

Forrás: turizmus.com

 2021. november 29. 13:02

November 22-én az ECTAA és több más, az utazási ágazatban jelentős és érdekelt szereplő közös felhívást intézett az Európai Unióhoz és a tagállamokhoz. Itt az ideje, hogy a tagállamok jobban összehangolják az egészségügyüket és az utazásokkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszaikat - írták.

Az Európai Unióban működő utazásszervezők és -közvetítők nemzeti szövetségeit tömörítő ECTAA felhívása időszerű és megfontolandó javaslatokat tartalmaz, melyeket az új koronavírus-variáns megjelenésére adott akár tagállamonkénti vagy akár európai uniós szintű válaszok eredményének fényében érdemes majd a későbbiekben vizsgálni, és szükséges módon esetleg továbbfejleszteni.

A nyilatkozat szerint itt az ideje, hogy a tagállamok jobban összehangolják az egészségügyi szabályaikat és az utazásokkal kapcsolatos kérdésekre adott szakpolitikai válaszaikat annak elkerülése érdekében, hogy Európa-szerte újból a mozgás szabadságának korlátozására kerüljön sor.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kijelentette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben az utazási korlátozások hatástalanok lesznek a vírus terjedésének, a kórházi kezelések és a halálesetek számának csökkentésében figyelemmel arra, hogy ma már az EU felnőtt lakosságának 76,6%-a be van oltva, valamint mivel a vírus „közösségi átvitele" már most is magas a legtöbb országban. A kötelező utazási korlátozások így nem járnának számottevő egészségügyi előnyökkel, azonban negatívan befolyásolják a helyi gazdaságokat

A dél-afrikai vírusvariáns megjelenése előtt néhány nappal adta ki állásfoglalását az ECTAA az egységes európai járványügyi szabályozás szükségességéről

Fotó: 123rf.com

Mivel számos ország is elkezdte visszaállítani polgárai számára az utazási korlátozásokat, ezek további károkat okozhatnak az amúgy is nehéz helyzetben lévő ágazatnak (a WTTC legfrissebb kutatása szerint akár 900 ezer munkahely is megszűnhet). Álláspontjuk szerint jelentőséget kell tulajdonítani annak is, hogy az EU tagállamai akár 35 milliárd eurót is elveszíthetnek az ágazat bevételéből, ha ismét szigorú utazási korlátozások lépnek életbe.

Az oltások bevezetése és alkalmazása kiemelkedő az Európai Unióban. Az utazási és idegenforgalmi vállalkozások a pandémia okozta helyzet kezelése érdekében olyan szigorú egészségügyi és biztonsági protokollokat dolgoztak ki és vezettek be, amelyek biztosítják, hogy az utazások biztonságos körülmények között történjen. Ezeket a befektetéseket nem szabad elveszíteni a szigorú utazási korlátozások újbóli bevezetésével – olvasható a közleményben.

Az európai turizmus nem működhet következetlen és folyamatosan változó nemzeti megközelítések mellett. Az EU-n kívüli piacokról nézve Európa ismét egyre bonyolultabbnak tűnik. A koordináció az egyetlen megoldás, amely megvédi az ágazatot a tartós európai bizonytalanság hatásaitól.

A további gazdasági nehézségek – így például a munkahelyek megszűnésének – elkerülése érdekében az utazási és turisztikai érdekeltek hangsúlyozzák a következő lépések fontosságát hangsúlyozzák:

Az uniós országoknak az egyéni kockázatalapú megközelítés felé kell elmozdulniuk a jelenleg alkalmazott országonkénti megközelítés helyett. Megítélésük szerint a szabad mozgás lehetőségének biztosítása azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy csak korlátozott kockázatot jelentenek, szintén növelhetné a védőoltások elterjedtségét adott régióban.A tagállamoknak sürgősen el kell fogadniuk és közös álláspontot kell kialakítaniuk és alkalmazniuk az elismert oltóanyagok listájának harmonizálása érdekében, valamint az oltások/vegyes oltások és az emlékeztető oltások jogosultságára és időzítésére vonatkozóan.

Valamennyi tagállamnak el kell ismernie a WHO által jóváhagyott hét vakcinát. Fontos lenne, hogy a határon elfogadott oltási igazolások az utazó számára a célállomásra való belépéshez is elegendőnek kell lennie.

Az ellenőrzési eljárások digitalizálása időszerű lenne, mert a közlekedési személyzet által végzett kézi ellenőrzés bonyolult és hosszú sorokat eredményez a repülőtereken és a kikötőkben.

Az antigén teszteket tervszerűen el kellene fogadni a lassabb és drágább PCR-tesztek helyett.

A nyilatkozatot aláírók továbbra együtt kívánnak működni az Európai Bizottsággal, az EU tagállamaival és az összes érdekelt féllel a jelenlegi kihívások leküzdése és a biztonságos közlekedés felé vezető út előkészítése érdekében.

A nyilatkozatban foglaltak jelzik, hogy az aláírók az utazási ágazat szereplőiként felmérték a várható gazdasági nehézségeket és azok megoldásaira tesznek javaslatot annak érdekében, hogy együttműködéssel és közös álláspont kialakításával az Európai Unióban elkerülhető legyen egy újabb nehéz időszak a turizmusban.