Egyszerűbben kaphatnak kínai zöldkártyát a külföldi tehetségek

 2014. április 01. 16:45

Lazítanak a zöldkártya megszerzésének rendkívül szigorú szabályozásán Kínában, hogy több tehetséges külföldi munkaerőt vonzzanak az országba - jelentette a központi televízió, a CCTV.

A beszámoló szerint az állandó tartózkodást lehetővé tevő engedély kiadását többek közt külföldi tudósok, posztdoktori címmel rendelkező szakértők, vezető vállalati alkalmazottak, egyes kiemelt iparágak - így a megújuló energiák vagy a környezetvédelem - képviselői, díjnyertes művészek és kimagasló sportolók számára könnyítik meg a jövőben. A könnyítés az adminisztráció csökkentését és a kritériumok listájának megkurtítását jelenti - jelentette a CCTV, nem részletezve, hogy ez pontosan mikortól válik lehetővé.

A "nemzetközi tehetség" kategóriájába tartozóknak az országba vonzására tavaly július elsejével újfajta vízumot is bevezettek, de az nem jogosítja fel az érintetteket letelepedésre és a kínai állampolgárokhoz hasonló juttatásokra, így társadalombiztosításra vagy nyugdíjra. A tehetségek mellett az országba legalább félmillió amerikai dollár értékben beruházó, ott legalább három évig aktív üzletemberek esetében is lazítanak a korábbi szabályokon.

A kormány a korábban az egyik kínai lap által "a világ legnehezebben megszerezhető zöldkártyájának" nevezett engedély megszerzését 2004 óta teszi lehetővé külföldi állampolgároknak. Azt ugyanakkor - köszönhetően az adminisztrációs terheknek és a központi szigornak - az elmúlt év végéig kevesebb mint hatezer ember kapta meg.

A kínai lakosság elöregedése már most is súlyos munkaerőhiányt okoz egyes iparágakban, s a tehetségeknek az országba vonzása a kormány kiemelt politikai céljai közt is szerepel. Egy tavaly nyári jelentés a hazai tehetségek "hűtlenségére" is rámutat: a magasan kvalifikált, képzett fiatalok az egész világon a kelet-ázsiai országot hagyják ott a legnagyobb arányban, hogy külföldön keressenek munkát maguknak, tovább mélyítve a tehetséges munkaerő hiányát