Együttműködés a Wizz Air és az Amadeus között

Forrás: turizmus.com

 2019. január 22. 17:26

Az Amadeus és a PYMNT 2018 nyarán készített egy felmérést arról, hogy a légitársaságok számára miért olyan magasak a kifizetésekkel kapcsolatos járulékos költségek.

Éves szinten ez összesen 34,5 milliárd dolláros kiadást jelent a légitársaságok számára. Ide tartoznak a pénzügyi szolgáltatóknak fizetett díjak és az olyan indirekt költségek, mint a tőkebefektetés, a manuális folyamathoz szükséges munkaerő költsége és az elmaradt bevételek. Ugyanebben a felmérésben a légitársaságok azt mondták, hogy a kifizetések terén a legfájóbb pont számukra a különböző szolgáltatók által számlázott díjak összege.

Nézzük a Wizz Air példáját! Egy évtizedes, tartós növekedés után Közép- és Kelet-Európa legnagyobb low-cost légitársasága úgy döntött, hogy egyszerűsíti a fizetési infrastruktúráját. A légitársaságok gyakran közvetítőkön keresztül dolgoznak együtt fizetési partnerekkel, ezzel több embert tudnak elérni, ugyanakkor a komplexitás magasabb költségszinttel és gyengébb fizetési teljesítménnyel jár együtt.

Hatékonyabbá vált a kifizetések kezelése, ezáltal csökkent a légitársaság költsége is

Fotó: Amadeus

A Wizz Airrel együttműködve az Amadeus azonosított egy módszert, melynek révén az egyik fizetési közreműködőt ki lehetett iktatni a légitársaság és az általa preferált pénzügyi szolgáltató, a Wirecard közötti kapcsolatból. Az új felállásnak köszönhetően hatékonyabbá vált a kifizetések kezelése, ezáltal csökkent a légitársaság költsége is.

A Wizzair – akárcsak számos más diszkont légitársaság – a Navitaire New Skies utaskiszolgáló rendszert használja. Ez annak a Navitaire nevű cégnek a terméke, amelyet az Amadeus néhány évvel ezelőtt felvásárolt.

Az Amadeus XchangePayment Platformon keresztül több mint 70 fizetési szolgáltató érhető el. A rendszer célja, hogy az összetett fizetési folyamatokat egyszerűsítse. Miután az Amadeus integrálta a saját fizetési platformját a Navitaire New Skiesutaskiszolgáló rendszerrel, képes lett összekötni a Wizz Airt közvetlenül a Wirecarddal.