Együttműködési megállapodást kötött a MIE és a BKIK

Forrás: turizmus.com

 2019. december 05. 17:49

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke szerint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával aláírt együttműködési megállapodás hároméves fennállásuk egyik legfontosabb eredménye.

Az egyesület és a kamara már régóta felismerte a közös együttműködésben rejlő lehetőségeket, és meg is kezdték a tárgyalásokat, de mostanra sikerült véglegesíteni, mindkét fél számára kedvező feltételekkel – tájékoztatott az egyesület.

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) elnöke a szervezet éves közgyűlésén ismertette a tagokkal az együttműködés aláírását a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK), és hangsúlyozta: ez a MIE hároméves fennállásának egyik legfontosabb eredménye. A következő lépés az idegenvezetői törvény előkészítése.

Az idegenvezetői tevékenység felügyeletének és ellenőrzésének megteremtése is a megállapodás része

Fotó: Max Pixel

A MIE közleménye szerint a most aláírt együttműködés az alábbi területekre terjed ki:

1. Olyan szakmai ajánlások, jogszabály módosítások, illetve tervezetek kidolgozása, amelyek – figyelemmel a turizmus fejlődésével kapcsolatos és a Magyarországra látogató turisták által támasztott elvárásokra – megteremtik az idegenvezetők számára az igényes és színvonalas munkavégzés feltételeit.

2. Az idegenvezetői tevékenység gyakorlásához szükséges képesítési, szakmai-gyakorlati és nyelvi elvárások megfogalmazása, a folyamatos képzéssel kapcsolatos szempontrendszerek rögzítése.

3. Az idegenvezetői tevékenység felügyeletének és ellenőrzésének megteremtése érdekében olyan szakmai anyag kidolgozása, amely ezt engedélyhez/nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységként szabályozza. A kapcsolódó ellenőrzési feladatokkal együtt a különböző szakmai szervezetektől függetlenül működő területi gazdasági kamarák hatáskörébe utalják a szakmai anyagokban.

4. Az idegenvezetők számára szervezett (felnőtt) képzések, továbbképzések és tanfolyamok szervezése, a tematika, és a képzés eredményes elvégzéséhez szükséges elvárások kidolgozása. A BKIK ugyanakkor vállalta, hogy a MIE-vel való együttműködés során kialakított szakmai ajánlásokat, jogszabály-tervezeteket a jogalkotók, illetve a kormányzat részére eljuttatja, és az elfogadás érdekében a különböző szakmai fórumokon támogatja.

A továbbiakban a MIE és a BKIK rendszeresen, évente legalább két alkalommal áttekinti és értékeli a megvalósított feladatokat, illetve új célokat fogalmaz meg – írták.

Kapcsolódó cikkek

MIe-közgyűlés flashmobbal

2018. március 14.