Együttműködik a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Nemzeti Sportügynökség

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. július 11. 15:14

A 2018 decemberében alakult Nemzeti Sportügynökség július 11-én mutatkozott be a sajtó nyilvánossága előtt a szervezetnek otthont adó Testnevelési Egyetemen.

„A kormányzat sportpolitikájának alapvető eleme, hogy a következő időszakban minél több sikeres és népszerű nemzetközi sportesemény házigazdái legyünk. Ez a tendencia csak az idei év komoly súllyal bíró világeseményeinek szervezésében is jól látható” – mondta köszöntőjében Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

Hozzátette, ekkora volumenű események megszervezése teljes odafigyelést és profizmust kíván, ezért az elmúlt évek tapasztalataira és az igényekre alapozva tavaly év végén kormányzati kezdeményezésre létrehozták a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft.-t, amelynek legfőbb feladata a versenyszervezés segítése.

„Bár a sportági sajátosságok jócskán eltérhetnek egymástól, egy kizárólag versenyszervezéssel foglalkozó csapat olyan rutinra tehet szert, ami az adott sportágat jól ismerő szakemberek bevonásával gördülékennyé, rutinszerűvé és költséghatékonyabbá teheti a szervezést, komoly terhet levéve ezzel a szakszövetségek válláról” – jegyezte meg az államtitkár.

A Nemzeti Sportügynökség egyébként nem egyedülálló a világon, 2019 áprilisában megalakult a francia ügynökség is, lʼAgence National du Sport (ANS) néven.

Princzinger Péter (balra) és Nagy Zsigmond (jobbra) aláírja a megállapodást

Fotó: turizmus.com

„A lehetőségeknek és támogatásoknak köszönhetően a magyar sport manapság az aranykorát éli – mondta Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója az új szervezetet bemutatva.

A szakember hangsúlyozta, hogy az ügynökség küldetése a szolgáltatás: a hazai rendezvények szervezésében sport- és sportolócentrikus szemlélettel kívánnak részt venni, partneri viszonyban a szakszövetségekkel. Tevékenységük keretét a magas színvonalú szakmai, pénzügyi és jogi háttér adja; működésüket pedig teljes átláthatóság mellett kívánják végezni.

„Felelősségünk rendkívüli: egyszerre kell kiválóan előkészítenünk, és a hazai szövetségekkel partnerségben elsőrendűen megvalósítanunk a világeseményeket, illetve az előírások teljesítésével biztosítani a közpénzek átlátható és körültekintő felhasználását” – hangsúlyozta az igazgató.

A Nemzeti Sportügynökség bemutatkozása arra is apropót kínált, hogy a szervezet képviseletében Nagy Zsigmond, a Magyar Kerékpáros Szövetség részéről pedig Princzinger Péter elnök a sajtó nyilvánossága előtt aláírják a két szervezet együttműködési megállapodását, különös tekintettel a 2020-as Giro dʼItalia magyarországi eseménysorozatának megszervezésére.