Átlagosan 25 százalékkal drágábban utazhatunk idén télből a nyárba

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. november 07. 19:40

Idén télen mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a „télből-nyárba" utazást tervezőknek, de a magasabb árak mellett a dinamikus árazás sajátosságaihoz is hozzá kell szoknia az utazóközönségnek – derül ki körképünkből, amelyben a piaci körülmények miatti változásokról kérdeztük az utazási irodákat.

Az utazásszervezők körében is egyre elterjedtebb az utazási csomagok dinamikus, azaz akár napról napra történő árazása. A low cost légitársaságoknál megismert, majd a szállodaiparba is begyűrűző módszert a piaci kihívásokra reagálva immár egyre több hazai túraszervező is bevezeti.

 

Fix árak helyett napi árazás

A dinamikus árképzés metódusa olyan, akár egy sokismeretlenes egyenlet: a napi árat az aktuális árfolyam és az adott időszakra jellemző kereslet egyaránt befolyásolja, számos egyéb tényező mellett. A főszabály szerint minél korábban foglal valaki az utazás időpontjához képest, annál legkedvezőbb áron veheti igénybe a szolgáltatást, de az adott időszak iránti kereslet is meghatározza az árak alakulását.A dinamikus árképzés ugyanakkor nemcsak a kereslethez, hanem a piaci környezet változásaihoz, például a költségek növekedéséhez vagy az árfolyam változásához is jobban illeszkedik, ezáltal segíti a vállalkozásokat az árrés megtartásában és a nyereségesség megőrzésében.

A külső körülményekhez való rugalmas illeszkedés az utazási irodák esetén különösen fontos, hiszen a klasszikus modell szerint a túraszervezők több hónappal előre dolgoznak, a nyári áraikat például már télen, vagy még ennél is korábban meghatározzák. Hogy mekkorát tud változni a gazdasági környezet néhány hónap alatt, azt az idei nyár jól megmutatta: a legtöbb hazai túraszervező főszezon közbeni áremelésre kényszerült, hogy legalább részben fedezze drasztikusan megnőtt költségeit. Hiába voltak ugyanis tele a főszezoni járatok, a programokat szervező irodák a magas kihasználtság ellenére sem tudták gazdaságosan üzemeltetni charterjárataikat.

 

Elszaladtak az árak

Nem ez az egyetlen változás, amivel az egzotikus utazást tervezők az idei téli szezonban találkozni fognak. A gyenge forint visszaköszön az eladási árakban, a télből a nyárba repítő utak árai jóval magasabbak a tavalyinál. Az irodáknak a magas árfolyamot azonnal be kell építeniük az árakba, folyamatosan újra kell kalkulálniuk szolgáltatásaikat.

Egyiptom változatlanul a magyarok egyik legnépszerűbb téli úti célja

Fotó: 123rf.com

Egyes kiutaztató irodák euróban határozzák meg, és forintban a napi eladási árfolyamon számolják ki az utasok által fizetendő árat, így nem futják az árfolyam ingadozása miatti kockázatot. A termékek eurós ára minimálisan változott, ez azonban sovány vigaszt jelent az utazását forintban fizető hazai utazóközönségnek.

A magyar piacon kevés szervező rendelkezik fix, lekötött repülőkapacitással az egzotikus úti célokra, így az árképzést a – legnagyobb viszonteladói hálózattal bíró, s így az egész hazai utazási piacra rálátással rendelkező – Invia.hu szakemberei szerint az árfolyam mellett a repülőjegyek árai befolyásolják leginkább.„Az árverseny nyertesi lehetnek idén az Egyiptomba, a Perzsa-öböl menti Rash al Khamiah-ba és a Zanzibárra utaztatók, valamint azok a csoportos jegyekkel rendelkező szervezők, akik még tavasszal kötöttek le kapacitásokat a téli szezonra, akár távolabbi úti célokra is" – nyilatkozta lapunknak Jozef Zakar ügyvezető igazgató. A cég szerint minden szervező 400 forint felett kalkulálja az eurót és ez meglátszik az árakon, átlagosan 25 százalékos áremelkedéssel számolnak az előző télhez képest.

 

Modellváltás az utazási irodáknál

A nyári szezon közben meglépett áremelés után dinamikus árképzésre váltott az IBUSZ. A hazai piacon a legnagyobb forgalmat bonyolító utazási iroda a nyáron bevezetett gyakorlatot a 2022/2023-as téli szezonra is megtartotta, az aktuális árfolyammal és a szolgáltatói árakkal, adott esetben a tőlük kapott speciális kedvezményekkel korrigálva dinamikusan képzik áraikat.

Áraik a tavalyi évhez képest – többek között az árfolyam emelkedése okán – mintegy 15-20 százalékkal magasabbak. „Véleményünk szerint ez az oka, hogy az irodához sok ajánlatkérés érkezik, de a realizált foglalás az egzotikus területekre arányaiban még kevés" – mondta Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes.

A szállodák és foglalási rendszerek árazásához igazodva szintén dinamikus árazást használ egyéni üdülőprogramjainál az OTP Travel. Az árakat az árfolyamváltozások figyelembevételével határozták meg. „A kalkulációkban gyakorlatilag folyamatosan változtattuk az árfolyamot, igazodva annak hullámzásához. Vagyis nem alkalmaztunk egységes árfolyamot, az utazás időpontjától függően 410 és 440 forint közötti átváltással számoltunk" – tájékoztatta szerkesztőségünket Molnár Judit ügyvezető.

Zanzibár is nyertese lehet az árversenynek

Fotó: 123rf.com

Az őszi szezon újdonságaként – az egyéni szállásfoglalás mellett – elindult a dinamikus csomag foglalása a Kartago Toursnál is. „A legkedveltebb téli úti célok – Zanzibár, Dominika, Mexikó, Maldív-szigetek – különböző légitársaságokkal, kedvező menetrendekkel érhetőek el egyénileg meghatározott időtartamra" – tudtuk meg Füri Mihályné cégvezetőtől. Annak ellenére, hogy az árnövekedés tavalyhoz képest akár 30-40 százalékos is lehet, az egzotikus úti célok tapasztalataik szerint továbbra is népszerűek, a kedvezőbb árú üdülőhelyek esetében érezhető kisebb kereslet.

 

Jól fogadták az áremelést a körutaztató utasai

A számos szolgáltatást egyetlen utazási csomagban értékesítő körutaztatók más módszer alkalmazására kényszerülnek. Az e téren piacvezető Fehérvár Travelnél az árak meghatározása már régóta egy összetett, többlépcsős folyamat eredménye. A forint gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest kiszámíthatatlan, de amennyire lehetett, ezt a szempontot figyelembe vették.„A szeptember végén megjelent téli katalógus utazásainak árait 1 USD = 435 HUF és 1 EUR = 430 HUF középárfolyamig garantáltan tartjuk. A jogszabályok által lehetővé tett maximum 8 százalékos áremelés lehetősége természetesen továbbra is szerepel az utazási feltételeinkben, de nagyon bízunk benne, hogy ezzel a téli utazások esetében már nem kell élnünk" – nyilatkozta Ribi Péter ügyvezető.

A 2022/23-as téli katalógusuk árai, néhány kivételtől eltekintve, összességében 10-25 százalékkal magasabbak az előző időszakhoz képest. „Ennek hátterében az ismert gazdasági problémák, vagyis az üzemanyagárak 50-60 százalékos növekedése és a forint drasztikus gyengülése áll: míg februárban 310 forintba került 1 USA dollár, addig a katalógus készítésekor – augusztus végén, szeptember elején – 410 forint körül mozgott a deviza eladási árfolyama" – magyarázta a szakember.

Tapasztalataik szerint, ezeket a tényeket és a velük járó áremelkedést a piac elég jól elfogadja, továbbra is erős a kereslet programjaik iránt: a first minute foglalási időszak alatt mintegy 25 százalékkal több megrendelést regisztráltak, mint 2019 hasonló időszakában, így várhatóan nem kell majd csoportot visszamondaniuk a minimális létszám hiánya miatt a téli katalógus esetében sem.