Egzotikus úti célok a téli kínálatban

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 12:59

A koronavírus-járvány miatt tavaly csupán féltucat országban élvezhették honfitársaink a téli napsütést, az idén azonban nőhet a kiutazók száma, miután egymás után jelentik be további desztinációk a határok megnyitását. Az omikron-variáns megjelenése ugyanakkor letörheti az utazási kedvet.

Az Egyesült Államok november elejétől újra megnyitotta határait az Egyesült Királyságból és az EU-ból érkező, teljeskörűen beoltott személyek előtt, november elejétől pedig a Kanadával és Mexikóval szemben fennálló szárazföldi beutazási korlátozásokat is feloldják. Az USA minden olyan oltást – így a Sinopharm és Sinovac vakcinákat is – elfogad, amelyet az egészségügyi Világszervezet jóváhagyott.

Október 1-je óta Mauritiust már korlátozás nélkül látogathatják a teljesen beoltottak, az indiai-óceáni üdülőparadicsom ráadásul minden Magyarországon alkalmazott vakcinát elfogad.

Srí Lanka szintén október óta engedi be a legalább két hete teljesen beoltott, negatív PCR-teszt-eredménnyel rendelkező látogatókat.

Thaiföld júliusban kezdte meg az ország fokozatos nyitását a Phuket Sandbox, a Samui Plus és a Phuket Sandbox 7+7 programok keretében, melyek nagyon sikeresnek bizonyult: csak júliusban 14 ezer turista 25 millió dollár költésének örülhettek. Thaiföld öt tartománya és a vietnámi Phu Quoc-sziget a korábbi tervek szerint októbertől fogadta volna a turistákat, az alacsony átoltottság miatt azonban a további nyitás elhalasztása mellett döntöttek. A legfrissebb hírek szerint Thaiföld hamarosan jelentősen egyszerűsíti a beutazáshoz szükséges adminisztrációt.

Indonézia is készülődik a beutazó turizmus újraindítására, ennek menetrendje azonban még bizonytalan. Az tény, hogy Bali már megnyitott az oltott turisták előtt, a denpasari nemzetközi repülőtér októbertől újra fogad nemzetközi járatokat. A közvetlen beutazás bizonyos országokból (köztük Magyarországról) lehetséges, meglehetősen sok adminisztráció mellett, illetve egy drága vízum megvásárlása után.

November 6-tól Madagaszkár is újra elérhetővé vált, első lépésként Európából Antananarivóba, illetve Nosy Be-re lehet beutazni, érkezéskor PCR-tesztet kell végezni.

A karibi álomüdülőhelyekre, Kubába, Mexikóba és a Dominikai Köztársaságba, valamint a Maldív-szigetekre, a Seychelles-szigetekre és a Kanári-szigetekre – a beutazási szabályok betartásával – az idén télen is szabad az út, éppen úgy, mint Dubajba.

Az utazók ki vannak éhezve a téli nyaralásra

Fotó: 123rf.com

Jobb körülmények, távolabbra vágyó utasok

Nemcsak az elérhető úti célok listája bővebb, az utazási lehetőségek is változatosabbak a tavalyinál. A légitársaságok szinte teljesen újjáépítették hálózatukat a legnépszerűbb célpontokra. A tavalyi szezont jellemző bizonytalanságra sem számítanak az utaztatók. Az utazási kedv is növekszik, hiszen az oltott utasok jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, mint tavaly, és a többség ki is van éhezve a téli „nyaralásra".

 

Az utazási hajlandóság növekedésében bízik az Amazon Travel

„Az elérhető desztinációk köre a tavalyi télhez képest nem sokat változott. Talán Zanzibár nem annyira népszerű, mint múlt télen, mivel május 31-től szigorított beutazási szabályain, viszont újra elérhetővé vált a Seychelles-szigetek, mely március 25-től bizonyos feltételekkel minden turistát beenged. Reméljük, hogy január-februártól Thaiföld is bekerül az elérhető desztinációk közé, ahogy Kenya is – az afrikai ország iránt nálunk újból van érdeklődés" – elemezte a kínálatot Ivók Roland, az utazásközvetítőként a tour operatorok kínálatára rálátással rendelkező Amazon Travel ügyvezetője.

A szakember a hazai kínálatot szűknek tartja, de ez nem feltétlenül csak az óvatosság számlájára írandó, hiszen a szigorú beutazási feltételek miatt több úti célt eleve nem programoznak a hazai irodák.

Kereslet pedig van: az idáig rendszeresen utazók nagyjából 50 százaléka most is utazik, és remélik, hogy az utazási hajlandóság az idén tovább javul. Az időben foglalók aránya mindenesetre náluk kevesebb, mint korábban, az érdeklődők ezért gyakran szembesülnek a szabad helyek hiányával, vagy jelentősen magasabb árral, mint amit korábban megszoktak. Annak ellenére van ez így, hogy a légitársaságok és a tour operatorok nagy része kedvezményes módosítási feltételek szerint engedi foglalni az útjait, vagy plusz díjért cserébe az indulás előtt 1-2 héttel az utazás kötbérmentes lemondását is lehetővé teszi.

Meglátása szerint a közeli úti célok esetén Egyiptom, a távoli úti célok esetén a Dominikai Köztársaság kínálja jelenleg a legnépszerűbb ár-érték arányú lehetőségeket. Az elérhetőbb áru, ázsiai úti célok közül több még nem nyitotta meg határait a turisták előtt, a télből nyárba utazóknak emiatt mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az iroda korábban kifejezetten sok, bécsi indulású utat adott el, a járvány óta viszont ezek visszaszorulását látják. Egyrészt, mert árban már alig van különbség, másrészt pedig azért, mert az osztrák repülőtéri dolgozók nem minden esetben voltak tisztában a beutazási szabályokkal, ami a célországba megérkezve problémát okozott a magyar utazóknak.

 

Az utazási kedv nagyobb, mint a fogadási hajlandóság

„Oda fogunk utaztatni, ahová reálisan lehetséges lesz. A tavaly téli időszakból nem érdemes kiindulni, ugyanis akkor, a kötelező tesztelés időszakában csak a bátrabb, egyéni utazók járták a világot. Ezen a télen azok az országok lesznek népszerűek és sikeresek, melyek nem rettegnek az oltott turistától és számukra egyszerűbb beutazási feltételeket hirdetnek" – adott hangot véleményének Haris Richárd, a Haris Travel ügyvezetője.

Meggyőződése szerint az utasok döntését a végre kinyitó, turistákat fogadó országok szabályainak egyszerűsége, a védőoltások elfogadottsága fogja leginkább befolyásolni.

Hogy melyek lesznek a legjobb ár-érték arányú desztinációk, azt még nem látják pontosan. Áremelkedés szinte mindenhol tapasztalható, viszont a rugalmasabb foglalási feltételek segítik az értékesítést. A legolcsóbban azok utaznak, akik tavaly tavasszal elfogadták az utazási irodáktól a halasztást és most leutazzák a korábban kifizetett utazásokat. „Alapvetően kínálati piac van, a foglalási feltételek az esetek többségében rugalmasak. Az utazási irodáknak az utazások megvalósításkor kell óvatosnak lenniük, mert jó pár országba nehezen jönnek össze az induló létszámok" – vélekedett a téli árualap tervezésével kapcsolatban a szakember.

Meglátása szerint az utazási hajlandóság még messze nem a régi, de egyértelműen magasabb, mint számos ország részéről a fogadási hajlandóság. Jelenleg egyértelműen ez a szűk keresztmetszet. Az oltott utasok szeretnének utazni, a vonakodó szabályozás és folyamatos tesztelés azonban komoly visszatartó erőt jelent számukra.

 

Emirátusok, Zanzibár és Maldív-szigetek a Kartago Toursnál

Számos újdonságot rejt a Kartago Tours téli árualapja: az Arab Emirátusokba, Zanzibárra és a Maldív-szigetekre most először indulhatnak velük utasaik. Ezeken túl Egyiptomot és a Kanári-szigeteket is programozzák a télre, utóbbinál Tenerifét, Gran Canariát és Fuerteventurát is elérhetik az utazni vágyók. Az említett utak egy részét már meghirdették, közel egy hónapja foglalható Egyiptom, Zanzibár és Gran Canaria, október közepén megnyitották az értékesítést Tenerifére és Dubajba, rövidesen a többi desztináció is elérhető lesz.

„Az úti célok jó részét nem charterrel programozzuk, ezért kapacitásban nincs semmilyen kötöttségünk. A választék bőséges, amely szükség szerint dinamikusan bővíthető akár saját, akár a partnercégeink kínálatával. Ez természetesen a Der Touristik irodánknál több éve elérhető árualapjának is köszönhető" – nyilatkozta lapunknak Hajducsi Tamás marketingigazgató.

A trendeknek megfelelően az idén nem adtak ki új katalógust, hiszen a korábbiakat elsősorban charteres árualapjuk bemutatására készítették, a cégcsoportba tartozó, adott úti célt érintő hotelek (LTI hotelek, Club Calimera szállodák, Cooee szállodák) csak kis részben tudtak megjelenni benne.

„Kínálatunkban a világ minden tája elérhető dinamikus indulási napokkal, menetrend szerinti járatokkal. A dinamikus csomagokat a naprakész árakkal és kínálattal elsősorban irodáinkban, majd a folyamatos fejlesztéseink révén weboldalunkon és online foglalási rendszerünkben tudjuk majd értékesíteni" – beszélt terveikről a szakember.

 

Utazom.com: a stabilan nyitva tartó úti célok a kelendőek

„Ugyan kedvező híreket hallani több úti célról (Kubáról, Thaiföldről, a Seychelles-szigetekről, Mauritiusról), a beutazási szabályokat egyelőre nehéz átlátni, folyamatos a változás, ezért mi elsősorban a tavalyi helyszínek népszerűségére számítunk" – nyilatkozta lapunknak Márffy György, az Utazom.com tulajdonos-ügyvezetője.

Az utasok főleg azokat a helyszíneket keresik, amelyek tavaly óta folyamatosan fogadják a vendégeket: például a Dominikai köztársaságot, a Maldív-szigeteket és Dubajt. A potenciális utazók többsége ugyanakkor nem mer hosszú távra előre foglalni. Egyiptom és Törökország ár-érték arányban verhetetlen, ugyanakkor az iroda minden olyan desztinációt (Mexikó, Zanzibár, Dominika, Maldív-szigetek, Kuba, Thaiföld, Mauritius) kínál, ami a téli szezonban keresett. A szakember szerint a kapacitás bőséges, de az elérhetőbb árú, ázsiai desztinációk hiánya szűkíti a lehetőségeket.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com magazin novemberi számában jelent meg. Lapzártánk idején még nem jelent meg globálisan a koronavírus omikron-változata, amelynek terjedése ugyanakkor jelentősen módosíthat a néhány héttel ezelőtt még biztatónak tűnő összképen.